I en sex rum stor lägenhet i centrala Strängnäs bor mamma Inger, pappa Lennart och 18-åriga sonen Hugo Lindgren. Till familjen räknas också fyra afghanska 17-åringar. Mojib Malekzada och Farhan Mardan har bott här sedan förra hösten. Hamid Mirzai kom i somras och Nasrollah Panahi för ett par veckor sedan.
– Det är som att vara flera i familjen. De är med när vi gör saker eller åker någonstans, säger Hugo Lindgren men tillägger att det inte riktigt känns som att han har fått fyra nya bröder.
Mojib Malekzada, Farhan Mardan, Hamid Mirzai och Nasrollah Panahi bär på olika historier, men gemensamt är att de har kommit till Sverige utan föräldrar eller andra vårdnadshavare.
Hamid Mirzai bodde i Afghanistan tills han var fem år gammal. Familjen flydde, liksom många andra, till Iran. Och situationen för afghaner i Iran var dålig, berättar Hamid Mirzai.
– Jag vet inte riktigt varför det var just Sverige vi skulle resa till, det var något som min familj bestämde. Vi hamnade i olika bilar på resan hit. Jag kom fram men min mamma, syster och bror blev stoppade av polisen, berättar han.
Han minns att det var väldigt kallt ute när han kom fram till Malmö, i mars 2012. Efter ett par dagar fick han en plats på ett så kallat hem för vård eller boende, HVB, som finns i Strängnäs kommun. Efter ett halvår där fick han en familjehemsplacering, först i Eskilstuna kommun men sedan i somras bor han alltså i Strängnäs.
Lennart Lindgren berättar att det alltid funnits många barn kring honom och hustrun Inger, trots att de själva inte är föräldrar till mer än ett biologiskt barn. Dörren har alltid varit öppen för syskonbarn och andra som velat ha och behövt extra vuxna i sin närhet. 2006 blev de stödfamilj åt en tjej med trassliga hemförhållanden och därefter har det fortsatt med godmanskap och familjehem.
Att behandla alla barn lika, oavsett om de är biologiska eller placerade av en kommun, är Inger Lindgrens bästa råd till den som har tankar på att ta ett uppdrag som familjehem.
– Så bara måste det vara. Ska en ha körkortslektioner så ska de andra också ha körkortslektioner, säger hon och Lennart Lindgren konstaterar att det blir mycket övningskörande med fem tonårskillar i hemmet.
Familjen Lindgrens hem är ett av omkring 50 som Strängnäs kommun gör placeringar i, såväl inom som utanför kommunens geografiska gränser. Eftersom allt fler ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige räknar Strängnäs kommun med att Migrationsverket kommer att anvisa fler barn hit. Därför söker kommunen efter fler familjer som vill engagera sig.
– Vi behöver egentligen alltid fler familjer för att kunna göra en så bra matchning som möjligt för det barn som behöver ett familjehem. Men hela 2015 har det ökat väldigt med ensamkommande, säger Gunilla Hammar på socialkontorets individ- och familjeomsorg.