Den pinfärska domen från hovrätten smäller Flens kommun på fingrarna efter att ha stängt ett asylboende som bedrevs i det före detta hotellet Loftet, i lokaler med detaljplanebestämmelsen "hotell".
Domen påverkar också hur Strängnäs kommun hanterar den anmälan som två lokala Sverigedemokrater gjorde tidigare i år. De tog fasta på utvecklingen i Flen och anmälde att också det före detta hotellet Mälarblick i Strängnäs används som asylboende, trots att bestämmelserna endast medger hotelländamål. SD-politikerna ville att kommunen skulle stänga verksamheten och dessutom kräva ett slags straffavgift för att Sultat hotell AB, bolaget som äger fastigheten, brutit mot detaljplanen.
Som ett resultat av SD:s anmälan ansökte Sultat om tidsbegränsat bygglov för förändrad verksamhet, något som kommunen också gick med på. Men straffavgiften för den felaktiga användningen var fortfarande aktuell. När tidningen skrev om ärendet i november uppskattades beloppet till drygt 2,2 miljoner kronor.
Men den 15 december kom den så kallade Loftet-domen, som tidningen har berättat tidigare. Den innebär att fastighetsägaren i Flen kan bedriva ett asylboende i det gamla hotellet.
Elisabeth Olsson, handläggare och jurist vid Strängnäs kommuns samhällsbyggnadskontor, har läst domen. Hon konstaterar att domstolen nu har slagit fast att ett asylboende är ett tillfälligt boende som går att likställa med hotell.
– Syftet med verksamheten är att erbjuda just en tillfällig vistelse. Att asylsökande saknar bostad och att vistelsen kan bli längre än vanligt på hotell påverkar inte boendets karaktär som tillfälligt, säger hon.
Asylboendet i det före detta hotellet Mälarblick drivs alltså enligt detaljplanens bestämmelser, och därför finns det inte någon grund att kräva bolaget bakom verksamheten på någon straffavgift.
Däremot, säger Elisabeth Olsson, går det inte att tillämpa Loftet-domen när Sverigedemokraternas andra anmälan ska prövas. Samma sverigedemokrater som anmälde att det före detta hotellet användes som asylboende har också anmält att flyktingar bor i en del av Svenska hem arena.
Enligt stadsplanen från 1984 får arenan endast användas som "mässhall och idrottshall samt därmed samhörigt ändamål".
– Detta torde vara planstridigt, säger Elisabeth Olsson och tillägger att den handläggningen pågår inom samhällsbyggnadskontoret.