Paret träffades i Karlstad 1949. Lola Nilsson var så pass ung att de måste fråga om lov innan de några år senare fick gifta sig i Hammarö kyrka.
– Vi möttes på en dans. Jag var gymnast och handbollsspelare då. Han hade sett mig träna inne på Värmlands regemente. Jag blev imponerad av att Kenneth bjöd upp en så pass mycket yngre flicka på dansbanan, berättar Lola Nilsson under vårt samtal i Bovieran.
– På den tiden gjorde han lumpen, Kenneth blev så småningom reservofficer. Men han hade redan gått ut lärarseminariet. Sin första tjänst fick han i Munkfors.
1952 gick flyttlasset till Nynäshamn och 1955 blev paret Strängnäsbor. Då var sonen Jan född. Senare kom Mats och Ulf.
– "Uffe" bor tack och lov på Tosterön och är till stor hjälp. Han var här mycket under Kenneths sista tid, försökte få honom att röra på sig. Uffe och jag pratas vid nästan dagligen. Han hjälper mig med att handla, säger Lola Nilsson.
När Kenneth Nilsson började på Paulinska skolan, tillika läroverket, stod det "bara" folkskollärare på visitkortet. Parallellt med sin gärning som lärare i svenska och engelska läste värmlänningen dock in en filo mag-examen. Därmed avancerade han i graderna till adjunkt.
– Att läsa och skriva var bland det bästa han visste, läste gjorde han helst på engelska, säger hustrun.
Sport låg också USA-födde, men i Sunnetrakten uppväxte, Kenneth Nilsson varmt om hjärtat.
Inte minst var han en duktig friidrottare.
– Han sprang 100 meter på 11,2 och hoppade 6,78 i längd. När vi kom hit gick Kenneth med i Viljan som hade löpning på programmet, säger Lola Nilsson.
Både hon och maken fick socialdemokratin med modersmjölken men det skulle dröja till mitten av 1960-talet innan Kenneth Nilsson engagerade sig politiskt.
Den dåvarande vaktmästaren på Vasavallen hette Gunnar Bodström – ett namn som förpliktigar inom S-leden – och övertalade läraren att stå med på listan inför valet 1966.
– Kenneth tackade ja men erkände att hans enda politiska merit dessförinnan var att han sprungit stafett för SSU hemma i Värmland.
Inom politiken höll sig Kenneth Nilsson kvar i 35 år. Han satt i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, barn- och utbildningsnämnden och blev "på ålderns höst" oppositionsråd. Då fick Kenneth Nilsson ta tjänstledigt på halvtid.
– Jag minns honom som en fantastisk politiker. Han hade stor betydelse för partiet under 1980- och 1990-talet då jag kom med i partiarbetet här. Han var alltid trogen sina ideal och under valrörelserna ägnade han mycket tid åt att skriva för oss, säger Ingrid Fäldt, S-veteran och ännu aktiv som gruppledare.
Annars har flera av Kenneth Nilssons gamla kolleger och motståndare gått bort tidigare eller sedan länge lämnat den politiska rampljuset. I hans generation fanns namn som Willy Nilsson (S), Thure Wargloo (FP), Hans Marke (M) och Lars Thor (C).
– Kenneth var en påläst politiker, en trevlig, karismatisk person och en duktig lärare. Den som skulle debattera med honom behövde vara noga påläst. Jag har bara gott att säga om honom, berättar Anders Svensson (FP), mångårig ordförande i kommunfullmäktige.
– En mycket bra person. Det var inga konflikter med Kenneth, även om vi hade olika syn på saker ibland, minns Torgny Jonsson, på den tiden Centerpartiets starke man.
Kenneth Nilsson blev hastigt sjuk i trettonhelgen och avled på Mälarsjukhuset sex dagar senare.
– Jag fanns där när han somnade in, säger Lola Nilsson.