Ny krogsatsning i bodarna pÄ VÀstervikstorget

Ett trÀdÀck pÄ över 150 kvadratmeter Àr redan pÄ plats. Det ska fÄ sÀllskap av en pergola med skjutbart tak. Nya vindar blÄser över VÀstervikstorget inför vÄren. "Nu görs en italiensk satsning", sÀger krögarprofilen Simon Varli.

Simon Varli, som driver Grekisk taverna, Àr nu Àven delaktig i en italiensk satsning pÄ samma torg. TrÀdÀcket Àr redan pÄ plats, senare kommer ett skjutbart tak att sÀttas upp vid tre röda bodar.

Simon Varli, som driver Grekisk taverna, Àr nu Àven delaktig i en italiensk satsning pÄ samma torg. TrÀdÀcket Àr redan pÄ plats, senare kommer ett skjutbart tak att sÀttas upp vid tre röda bodar.

Foto: Lars Kilström

StrÀngnÀs2024-02-23 16:00

Sedan 2019 driver han Grekisk taverna. Bredvid sig har restaurangen flera mindre, rödmÄlade bodar med olika aktörer. Samtliga har haft en nÄgot kortare sÀsong Àn sjÀlva tavernan.

Nu har Simon Varlis kusin Johan Varli och nÄgra andra personer tagit över driften av tre av dessa bodar, i ett nytt bolag.

– De ska hĂ€nga ihop och satsningen görs pĂ„ ett italienskt tema, snyggt och enhetligt ska det dessutom vara, berĂ€ttar Simon Varli. 

Bodarna ska fortsatt vara fristĂ„ende, men rymmas under samma italienska paraply. I en bod ska mat serveras, i nĂ€sta italiensk glass och den tredje blir en slags bar. 

William Bevarli, far till Simon Varli, arbetar pÄ Grekisk taverna men kollar med intresse pÄ vad som hÀnder framför bodarna.
William Bevarli, far till Simon Varli, arbetar pÄ Grekisk taverna men kollar med intresse pÄ vad som hÀnder framför bodarna.

– Jag ser inte att andra verksamheter konkurreras ut. Detta Ă€r nytt för StrĂ€ngnĂ€s och ett bra komplement, sĂ€ger Simon Varli.

– Ju mer vi satsar, desto bĂ€ttre blir utbudet i hamnen, sĂ€ger Simon Varli som rĂ€knar med att nyetableringen kan ge 10–15 arbetstillfĂ€llen.

NÀr kan bodarna öppna?

– I mitten av april, hoppas jag.

Pergolan innebÀr att verksamheten inte blir lika kÀnslig för vÀder som tidigare.

– Det ska gĂ„ att sitta under det skjutbara taket Ă€ven vid duggregn, samtidigt vill vi att solen inte ska skymmas vid fint vĂ€der, pĂ„pekar Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef vid StrĂ€ngnĂ€s kommun.

– BetrĂ€ffande trĂ€dĂ€cket finns möjligheten att Edin Habibija som sedan mĂ„nga Ă„r arrenderar de tvĂ„ bodarna nĂ€rmast MĂ€laren vill förlĂ€nga det, tillĂ€gger han.

Tre bodar i VĂ€sterviken ska erbjuda italienska specialiteter.
Tre bodar i VĂ€sterviken ska erbjuda italienska specialiteter.

För trÀdÀcket och det skjutbara taket krÀvdes inget bygglov.

– Det kommer att se snyggt och prydligt ut. De verksamheter som finns och funnits kring torget har bidragit till att hĂ„lla fylla och droger borta, berömmer Anders Ekman som var med nĂ€r arrendeavtalet undertecknades i kommunhuset.

SÀsongen Àr dock begrÀnsad eftersom serveringstillstÄnd endast medges för fyra mÄnader.

– Dessutom mĂ„ste vattnet sĂ€ttas pĂ„ och stĂ€ngas av, sĂ€ger Anders Ekman.

– April Ă€r en kritisk mĂ„nad. Likadant i Mariefred, dĂ€r aktörerna kring strandpromenaden Ă€r ivriga med att öppna tidigt pĂ„ vĂ„ren.

PÄ plats framför det blivande italienska klustret vid VÀstervikstorget finns redan 154 kvadratmeter trÀdÀck. Ett skjutbart tak ska ocksÄ vara klart till vÄren.
PÄ plats framför det blivande italienska klustret vid VÀstervikstorget finns redan 154 kvadratmeter trÀdÀck. Ett skjutbart tak ska ocksÄ vara klart till vÄren.

Grekisk taverna och de tre nÀrmaste serveringsbodarna ska alltsÄ inte blandas ihop.

– Det Ă€r inte klart vad det nya stĂ€llet med italiensk touche ska heta. Det finns nĂ„gra namn som vi funderar pĂ„, sĂ€ger Simon Varli.

Varför inte utlysa en namntÀvling pÄ sociala medier?

– Det skulle man absolut kunna göra!

Som tidningen tidigare skrivit tjuvstartar utesÀsongen med afterski pÄ Grekisk taverna 24 februari.

Anders Ekman om nÀr kroglivet i VÀsterviken kan ta fart: "April Àr en kritisk mÄnad."
Anders Ekman om nÀr kroglivet i VÀsterviken kan ta fart: "April Àr en kritisk mÄnad."
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!