Det snackas om Strängnäsbon Pia Steensland i internationella forskarkretsar. I dagarna har hon och hennes forskarkolleger vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin fått två vetenskapliga artiklar publicerade i olika tidsskrifter, om intressanta resultat i forskningen kring OSU6162.
För första gången har människor med alkoholberoende behandlats med substansen. Resultaten bådar gott inför det som Pia Steensland hoppas på – ett nytt läkemedel som ska få människor att dricka mindre.
– Det mänskliga lidandet som är relaterat till alkohol är stort, inte bara för personen utan också för familjer och andra runtomkring. Och samhällskostnaderna är enorma, säger hon.
– Omkring en miljon svenskar dricker så mycket alkohol att de riskerar negativa hälsoeffekter eller att utveckla ett beroende.
Den ena artikeln handlar om en ny studie som 56 personer med alkoholberoende ingick i. Hälften behandlades med OSU6162 och hälften med placebo under två veckor. Därefter utsattes de för olika situationer som kan antas utlösa ett sug efter alkohol. De fick också dricka ett glas med alkohol.
– De som behandlades uppskattade inte den första klunken lika mycket som de som fått placebo, och de hade ett mindre sug efter alkohol, berättar Pia Steensland.
Den andra artikeln handlar om en ny studie på råttor. Pia Steensland och de andra forskarna drar slutsatsen att OSU6162 kan återställa den brist på dopamin som finns i hjärnans belöningssystem hos beroende. En annan teori är att OSU6162 tar bort den positiva känsla som alkoholen annars ger när dopamin frigörs i hjärnan.
Det som skiljer behandlingen med OSU6162 från andra läkemedel som redan finns på marknaden är att substansen både kan höja och sänka dopaminnivåerna.
– Läkemedel som helt blockerar allt dopamin ger ett nedstämt humör och så finns det läkemedel som ger ett kraftigt påslag. Båda kan ge väldigt kraftiga biverkningar, säger hon och berättar att ingen av de 56 försökspersonerna har fått svåra biverkningar men att en del fått lindrigare biverkningar såsom illamående.
Pia Steenslands förhoppning är att ett nytt slags läkemedel kan utgöra en pusselbit i behandlingen av personer med alkoholberoende.
– Ett läkemedel löser inte allt men det kan ge personer med beroende kraft att orka göra förändringar i sitt liv och tillgodogöra sig annan terapi som är nödvändig.
Det är Nobelpristagaren Arvid Carlsson som är forskaren bakom OSU6162, en kemisk sammansättning som såg dagens ljus under 1980-talet. Forskningen kring substansen togs upp 2007, efter en tids tynande tillvaro. Bland annat har OSU6162 testats på patienter som drabbats av narkolepsi och av mental trötthet, tillstånd som också är starkt påverkade av hjärnans dopaminnivåer. 2009 påbörjades forskningen kring OSU6162 för alkoholberoende.
– Arvid Carlsson är en fantastisk mentor. Det är en förmån att få förtroendet att samarbeta med honom, säger Pia Steensland och tillägger att det krävs mer pengar och fortsatt forskning innan ett nytt läkemedel kan komma ut på marknaden.