Moldovska gäster på ny Vinternatt-träff

På tisdagskvällen bjuder projekt Vinternatt in till en ny informationsträff om hur arbetet med att hjälpa tiggarna i Strängnäs och Mariefred fortgår.

Foto:

Strängnäs2016-01-24 19:18

Projekt Vinternatt startade i december 2014. Det är ett samarbete mellan Strängnäs kommun, Svenska kyrkan, pingstkyrkoförsamlingen i Strängnäs samt flera andra aktörer, och syftet är bland annat att ge de romer som tigger tillfälligt tak över huvudet under årets kallaste dagar. Men projektet strävar också efter att förbättra romernas levnadssituation i hembyn Crovu så att de i förlängningen kan hitta försörjning och skapa sig ett bättre liv där.

Med jämna mellanrum bjuder deltagarna i Vinternatt in kommunens invånare till informationsträffar för att berätta om hur arbetet går och ge människor en chans att ställa frågor.

– Den här gången ska vi vara i Paulinska salen i Strängnäs. Det är bra med en stor sal. När vi var på Multeum fick folk vända och gå hem igen för att de inte fick plats. Likadant var det när vi var här, säger Fredrik Olsson, pastor i Strängnäs pingstkyrka.

Han berättar att tisdagens möte bland annat kommer att handla om den senaste resan som gjordes till rumänska Crovu där de flesta av romerna i Mariefred och Strängnäs bor. Men det ska också handla om att sju av romerna nu har fått jobb tack vare bland annat försäljningen av en Crovu-knappen.

– Med hjälp av pengarna har vi startat upp ett riktigt hantverksföretag som har kunnat anställa dem och betala ut riktiga, vita löner, säger Fredrik Olsson.

Den här gången får mötet besök av en grupp från Moldavien som berättar om hur levnadssituationen för romer ser ut i deras hemland. Moldavien är granne med Rumänien och har under perioder varit en del av landet. Därför är kulturen och livssituationerna i de båda länderna ganska lika, berättar Anatoli Ganceri. Han är pastor i en moldovisk kyrka som arbetar för att förbättra romernas situation.

– Förhållandet för romerna är lika illa i Moldavien som i Rumänien. Många barn växer upp utan sina föräldrar för att de vuxna har rest i väg för att försöka hitta jobb. Nu har en del börjat arbeta för att förbättra situationen, säger han.

Men det handlar inte om att bara ge, utan att ställa krav också. Anatoli Ganceri berättar att många organisationer, precis som Vinternatt här i Sverige, kräver att romerna måste låta sina barn gå i skolan för att de ska få någon annan hjälp.

Han ska delta i tisdagens möte, och några av deras landsmän ska framföra folkmusik för att ge ett smakprov på den rumänska och moldoviska kulturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om