– Det ser mycket bra ut med tillgången på jordgubbar i år, säger Marie. Vinterns djupa snötäcke var ett bra skydd mot kylan så några frostskador på plantorna har hon inte sett till.
Men även insekterna hade det gott under snön så en viss kemisk bekämpning har varit nödvändig i samband med blomningen.
Fler för varje timme
Hur stor årets skörd blir beror till största delen på vädret de närmaste tre veckorna. De senaste dagarna har varit mycket gynnsamma och de eftertraktade röda gubbarna blir snabbt fler och fler för varje timme.
– Vi blev något överraskade av det vackra vädret och den höga temperaturen de senaste dygnen så just nu är det mycket lättplockat då tillgången är så god, säger Marie. Några regniga dagar kan dock snabbt förstöra stora delar av skörden.
På den två hektar stora odlingen finns ett antal olika jordgubbssorter. De som mognar först är Zefyr och Honey, sedan kommer sorterna Corona, Polka, Pegasus och Sonata. Marie säger att kunderna i medeltal plockar cirka tio liter var. Vissa kan nöja sig med ett par liter medan någon annan kanske fyller ett antal lådor på tio liter.
Fri ätning för plockarna
– Vad många kanske inte vet är att det är fritt fram att äta så mycket jordgubbar man orkar under den tid man plockar, säger hon och hoppas att många jordgubbsälskande plockare ska komma och ta hand om de läckra bären.
Priset man som självplockare får betala i år är 45 kronor per kilo, vilket motsvarar cirka två liter. Det är fem kronor mer än förra sommaren.
– Vi har inte haft några problem att bli av med jordgubbarna, så en liten höjning tror jag inte spelar någon större roll, säger Marie.