Politikernas pensioner ska höjas – så mycket kostar det per år

På måndag väntas kommunfullmäktige besluta om de förtroendevaldas pensioner ska höjas. Beslutet skulle leda till en kvarts miljon i ökade kostnader för kommunen per år.

Pensionerna för kommunens förtroendevalda föreslås höjas.

Pensionerna för kommunens förtroendevalda föreslås höjas.

Foto: Anna Hübsch, Henrik Montgomery/TT

Strängnäs2025-03-03 15:56

Nyheten i korthet

  • Kommunfullmäktige i Strängnäs ska på måndag besluta om en höjning av pensioner för förtroendevalda, vilket skulle öka kommunens kostnader med 250 000 kr per år.
  • Förslaget innebär att pensionsavgifterna höjs från 4,5 till 6 procent på inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp, och från 30 till 31,5 procent på inkomst över detta belopp.
  • Om förslaget godkänns kommer politikernas pensioner att ligga på samma nivå som för kommunanställda. Dessutom får förtroendevalda med uppdrag på minst 40 procent av heltid rätt till omställningsstöd.

Enligt förslaget som kommunfullmäktige ska ta ställning till ska pensionsavgifterna höjas från 4,5 till 6 procent på den pensionsgrundade inkomsten upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp. Inkomstbasbeloppet för 2025 är 80 600 kronor.

Pensionsavgiften föreslås också att höjas från 30 till 31,5 procent på de delar av den pensionsgrundande inkomsten som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.

Vad ger ökningen i pengar för den enskilde?

– Det tror jag inte att vi har räknat ut. Men beslutet medför ungefär 250 000 kronor i ökade kostnader för kommunen per år, säger Tim Helgé, kommunjurist på Strängnäs kommun, som har handlagt ärendet.

Dock har de förtroendevalda de senaste två åren haft lägre pensioner än tjänstepersoner inom kommuner, regioner och kommunalförbund, som fick ett nytt avtal för två år sedan.

Varför har man inte reviderat riktlinjerna för pension för förtroendevalda tidigare?

– Oftast är det att vi följer Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, rekommendation och de har uppdaterat regelverket först nu. De tog det i oktober, så nu är det att implementera regelverket.

SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation för landets alla kommuner och regioner.

Om Strängnäs kommun nu reviderar riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda så kommer politikernas pensioner att ligga på samma nivå som gäller för anställda inom kommunen.

I riktlinjerna ingår också omställningsstöd. Enligt förslaget ska förtroendevalda som fullgör uppdrag hos kommunen på minst 40 procent av en heltidstjänst ha rätt till omställningsstöd för att underlätta övergången till arbetslivet. Aktiva omställningsinsatser, som till exempel rådgivning eller kompletterande utbildning, har den rätt till som har haft politiskt uppdrag i fyra år.

För att ha rätt till ekonomiskt omställningsstöd krävs minst ett års politiskt uppdrag. Det ekonomiska omställningsstödet är på 85 procent av politikerarvodet de två första åren och på 60 procent under tredje året. För att få pengarna krävs att den tidigare politikern under tiden försöker att hitta en nya försörjning.

Hur många politiker har sammanlagt arvoden på 40 procent eller mer så att de har rätt till omställningsstöd?

– Det är vissa ordförandeposter och kommunalråd och oppositionsråd.

Om man själv avgår, har man fortfarande rätt till omställningsstöd om man uppfyller alla andra villkor?

– Ja det ska man ha. Då kan man ansöka hos kommunstyrelsen om omställningsstöd och så får de ta ställning till om man uppfyller villkoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!