– Vi håller på att värva några till. Det är fortfarande tre skolor som inte är representerade. Vi vill ha en från varje, minst, säger Hilda Gustafsson som är en av rådsmedlemmarna.
Hon är 14 år och går på Europaskolan Rogge. Tidigare har hon bland annat engagerat sig i skolans elevråd, men ser fram emot att nu få vara med och påverka på en högre nivå.
– Jag tror definitivt att vi kommer att kunna göra skillnad. Vi har redan börjat fundera på frågor som vi ska driva, som fler lokaler som ungdomar kan hålla till i. Vi vill också driva frågor om mobbning, som vi inte tycker tas på tillräckligt stort ansvar på vissa skolor. Där vill vi använda modeller från skolor där det fungerar bättre och försöka införa det på skolor där det fungerar sämre, säger Hilda Gustafsson.
Det första riktiga mötet skedde den 6 april, men då handlade det mest om att träffa politikerna i kommunstyrelsen och bli lite varma i kläderna. I slutet av april ska de träffas igen och förhoppningsvis börja arbeta på riktigt. Alla som vill kan komma med förslag och åsikter.
– Tanken är att det ska vara lätt för elever på alla skolorna i kommunen att komma i kontakt med rådet. Vi kommer att ha en mejladress, en hemsida, ett telefonnummer och brevlådor, säger Hilda Gustafsson.
Kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S) är glad åt att ungdomsrådet har kommit igång.
– Det känns jättekul att det finns unga som är intresserade och engagerade. Nu har de en grund att stå på. Ansvaret ligger på dem själva att få det att fungera, med hjälp av barnombudsmannen Helena Edvinsson som ska finnas där som en fast punkt, säger hon.
Hon berättar att det ännu inte är klart hur rådet och politikerna ska interagera, men att det har föreslagits att rådet deltar i kommunstyrelsens möten ett par gånger om året. Ett alternativ är att det blir lite mindre formella möten med henne och hennes kommunalrådskollega Jacob Högfeldt (M). Men ingenting är alltså spikat.
– Vi vill inte lägga hos i hur de ska arbeta, det måste de bestämma själva. Men vi ska skicka remisser till rådet och så får de själva välja vilka frågor de vill tycka till om.
Det stora åldersspannet i styrelsen, 13–18 år, talar för att rådet kommer att bestå även efter att den första entusiasmen lagt sig, tror Monica Lindell Rylén. Samtidigt ser hon en risk att rådsmedlemmarna tappar intresset när de inser att många av deras idéer inte kommer att gå igenom.
– Vi ger dem inflytande, men i vissa frågor kommer inte deras önskemål att tillgodoses. Jag hoppas att de inte känner sig svikna när vi i politiken tar andra beslut än det som de har föreslagit. Men det är så den demokratiska processen ser ut, säger Monica Lindell Rylén.