Svävaren är utlånad av Sjöfartsverket och under vintern kommer den att vara stationerad här i Strängnäs.
— Härifrån kan vi täcka hela mellersta delen av Mälaren, berättar Lars Tysklind, frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet.
Tre svävarpiloter är utbildade för att köra den osänkbara farkosten. Förutom Lars Tysklind är det Roger Wahlman och Steven Sjöberg. Minst 40 timmars körtid behövs för att klara av att manövrera svävaren, som kan liknas vid en klick smör i en het stekpanna. Svävaren drivs av två motorer. Med hjälp av luft ser den ena motorn till att farkosten lyfter, medan den andra flyttar svävaren i sidled.
— Det finns ingen broms så enda sättet att stanna är att helvända och köra jetstrålen åt andra hållet, förklarar Lars Tysklind.
Säkerheten är mycket viktig för alla ombord. Ingen får ge sig ut ensam utan de är alltid minst två som åker. Ombord på svävaren finns både pulversläckare, kastlina, sjukvårdsväska och hjärtstartare. Det finns också en uppsättning torra kläder och varma filtar. För en säker navigering används AIS (en typ av digitalt sjökort) och kommunikation sker via VHF, Rakel och mobiler.
— Dessutom har Sjöräddningscentralen i Göteborg genom GPS ständig koll på var vi befinner oss. Skulle det hända något skickar de närmsta helikopter till undsättning, berättar Steven Sjöberg.
Tre frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt. Om larmet går har de 15 minuter på sig att få ut svävaren ur garaget och ta sig ut på isen. Under helgerna patrullerar de dagligen isarna eftersom det är då som flest människor är ute. Det är också ett bra sätt att få fler körtimmar.
— Än så länge får vi bara åka på säkra uppdrag då vi inte har tillräcklig vana än. Men förhoppningsvis kommer vi att kunna ha full jour redan vecka sex, säger Steven Sjöberg.
Att kunna stationera en svävare här i Strängnäs förutsätter att det finns kunnig bemanning, samt någonstans att förvara den. Under vintern har Sjöräddningssällskapet 11 stycken frivilliga sjöräddare här i Strängnäs, varav tre är svävarpiloter. I samarbete med Vasallen får svävaren en depå vid marinan i Eldsundsviken.
Roland Lagerbrandt, en av Sjöräddningssällskapets 85 000 medlemmar, kommer nyfiket ut på isen för att titta närmare på svävaren.
— Det är fantastiskt att vi har fått den här möjligheten. Det är så smidigt att bara kunna ringa efter hjälp om det skulle hända något när man är ute, säger han belåtet.