Ny teknik för ökad trygghet

För att öka tryggheten ska hemtjänsten satsa på en mer individanpassad service samt testa ny välfärdsteknologi inom omvårdnaden. – Här finns många bra verktyg som kan användas för att möta ett ökat behov, säger socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Strängnäs2016-10-13 06:55

Just nu pågår flera försök för att förbättra äldreomsorgen i kommunen. Hemtjänsten testar bland annat trygghetskameror inom boenden, analoga trygghetslarm byts ut mot digitala och personer med funktionsnedsättning använder kognitiva hjälpmedel i form av surfplattor eller smartphones för att öka delaktighet och självständighet.

– Det här är en utveckling vi måste hänga med i. Välfärdsteknologi har blivit hur stort som helst och det är något vi ska dra nytta av. Det handlar inte om att använda dessa redskap i stället för personal, utan som ett komplement, säger Monica Lindell Rylén.

Socialstyrelsens mätningar visar att känslan av trygghet inom äldreomsorgen minskar. Så även i Strängnäs. Försöket med trygghetskameror i boenden kan bli ett bra hjälpmedel till hemtjänstens nattpatrull, tror Monica Lindell Rylén.

– Just nu håller vi på att byta till digitala trygghetslarm och det verkar fungera bra. Det är mycket effektivare än de tidigare analoga varianterna och det blir enklare att säkerställa att larmkedjan fungerar. Med de digitala larmen får vi en signal var femte minut som talar om hur larmutrustningen fungerar, säger Sara Dahbo.

Hon är enhetschef för kommunens trygghetslarm och nattpatrull och har än så länge bara fått positiv respons från såväl brukare, som personal och anhöriga. För tillfället är fem stycken trygghetskameror i gång inom hemtjänst och särskilt boende.

– De här är personer som lämnat samtycke och talat om att de vill testa varianten med trygghetskameror. Det kan handla om att de ständigt vaknar till när nattpatrullen besöker dem och att de hellre vill ha en god nattsömn, säger Sara Dahbo.

I höst ska också Pampett, det vill säga digital utrustning till inkontinensskydd, inom äldreomsorgens korttidsboende att testas. Dessutom ska digital läkemedelssignering för hemsjukvård och kommunal hemtjänst prövas inom ett begränsat område.

– Vi gör det här för att vi tror att tekniken kan hjälpa till att öka tryggheten bland såväl brukare som kunder och anhöriga, säger Monica Lindell Rylén

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om