Nystart i förskolans gamla lokaler

Trollskogens förskola har blivit just en förskola. Före detta Långbergsskolan har byggts om för miljontals kronor, och när den fylldes med barn på nytt så kom de tillbaka till ljusare och öppnare lokaler.

Strängnäs2016-02-25 09:45

– Förut var det så mörka ytskikt. Nu är det rena ljusterapin att vara här inne, säger förskolechef Annica Linde som visar runt i de tre längorna som för tillfället rymmer sammanlagt 97 barn på sex olika avdelningar.

– Ja, ljuset, det är verkligen en stor förändring, säger förskolläraren Eva Hattberg.

– Och plattorna i taket som dämpar ljudet. Men det största är ändå att lokalerna nu är anpassade för förskoleverksamhet, tillägger hon.

Det var hösten 2014 som Trollskogens förskola tömdes på barn och pedagoger, för att Strängnäs fastighets AB skulle kunna renovera lokalerna.

– Det fanns ett behov av att rusta upp. När det blev förskola där så gjordes bara mindre ombyggnader för att det skulle fungera, men nu är det anpassat för de mindre barnen, berättar SFAB:s projektledare Peter Lundqvist.

Väggar har tagits ner mellan de tidigare klassrummen och glasdörrar har satts in för att skapa rymd. Samtidigt finns "rum i rummen" så att barnen kan delas upp i mindre grupper. I renoveringen ingick också att göra om mottagningsköket till ett tillagningskök, och matsalen har fått sig ett ordentligt ansiktslyft.

Den 11 januari kom barnen tillbaka och det planeras för ett öppet hus i april för att fira de nya lokalerna. Men ännu är inte alla miljöer klara. Ett upplevelserum i form av ett ljuslabb, där barnen kan experimentera med projiceringar och skuggor, håller på att ställas i ordning. En naturateljé fylls med material som barnen kan skapa av och verktyg som de kan använda för att utforska – allt i enlighet med förskolans profil mot naturvetenskap och teknik.

– Att uppleva och förstå är ju barnens sätt till lärande. Ibland tror jag att vi vuxna har väldigt bråttom att förklara för barnen i stället för att låta dem själva undersöka, säger Annica Linde.

Till sommaren fortsätter renoveringen. SFAB avsatte 23 miljoner kronor för den invändiga renoveringen. Prislappen landade på 21,3 miljoner kronor. Det som blev över, samt ytterligare en miljon kronor, ska läggas på att förbättra utomhusmiljön. Just nu skissar en landskapsarkitekt på utformningen och så småningom ska markarbetena upphandlas.

– Det ska finnas olika slags lekredskap, träd för solskydd, vattenbänkar, stafflier, bord och stolar... Gårdarna kommer att vara anpassade för de olika åldrarna, berättar Annica Linde.

Hon tillägger att hon hoppas att den uppfräschade förskolan ska få vara i fred i fortsättningen. Bara sedan början av januari har rutor vid en entré krossats. Någon har klottrat på väggarna utomhus och det syns tydliga spår efter en brand vid ett vagnförråd.

Utomhusjobbet planeras att starta upp i juni, berättar Peter Lundqvist. Först ut är de två innergårdarna mellan huskroppens tre armar, därefter väntar gården närmast Långberget. Det är oklart när allt blir klart.

– Vi måste göra det i två etapper. Barnen måste ha någon gård att vara på, samtidigt som de är avskiljda från byggarbetena, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om