Ofta svårt att spåra smittan

Den som blir matförgiftad bör vända sig till kommunen så snabbt som möjligt. Trots att många tror sig veta vad de har blivit sjuka av, så går det inte att vara helt säker utan prover.

Strängnäs2014-12-01 09:04

Hittills i år har miljöenheten vid Strängnäs kommun tagit emot omkring fem anmälningar om misstänkta matförgiftningar på grund av restaurangmat.

Vid varje tillfälle följs samma rutin, berättar miljöinspektören Oliver Lau som arbetar med livsmedelstillsyn. Utifrån en färdig manual ställs frågor om bland annat sjukdomsförlopp, symptom och hur många som har insjuknat. Personen ombeds också lista allt som hon eller han har ätit två dagar innan sjukdomen bröt ut.

– Vanligtvis är de ganska bestämda och säger att de vet vad det är som har orsakat sjukdomen, säger Oliver Lau.

Om inspektörerna bedömer att anmälarens restaurangbesök kan vara orsak till det inträffade, startar de ett ärende. Vid en eventuell inspektion hos restaurangen är det i första hand den eller de som har hanterat livsmedlen som inspektörerna talar med.

– Om det är något som har gått fel så brukar det ofta handla om felaktiga temperaturer på livsmedel, slarv med hygien eller personal som har varit sjuk, berättar Oliver Lau.

Vid en misstäkt matförgiftning är det viktigt att göra sin anmälan så snabbt som möjligt. Dels för att förhindra att fler blir sjuka, dels för att spåra den eventuella smittan. Om det går snabbt ökar chansen att det finns något kvar av den mat som anmälaren har ätit.

– Men det är ganska vanligt att de ringer in först när de mår lite bättre. Då kan det ha gått så lång tid att det inte finns något kvar att ta prover på, tyvärr, säger Oliver Lau.

Anmälningarna som kommer in till Strängnäs kommun görs vanligtvis under sommarmånaderna, när värmen kan vara en riskfaktor för den säkra livsmedelshållningen.

Går det att säga något om vilket slags restauranger som anmäls?

– Det är svårt att generalisera. Alla kan göra misstag, även finare restauranger, säger Oliver Lau.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om