"Rädslan för att falla håller en tillbaka"

Varje år vårdas 50 000 personer över 65 år på sjukhus till följd av en fallolycka. Med kampanjen "Balansera mera", som startar på måndag, vill Socialstyrelsen ge råd för att fallolyckor i vardagen ska minska.

Strängnäs2016-09-30 21:58

Fallolyckor, främst bland äldre, har ökat på senare år och orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. I veckan som kommer uppmärksammas detta genom kampanjen "Balansera mera", som ska få människor att engagera sig i att förebygga fall.

– Vi kämpar varje dag med att få in vettig träning i olika vardagsmoment och jag tänker ofta på hur viktigt det är med rätt mat, motion och medicin för balansen, säger Strängnäsbon Ulla Johansson, 76 år.

Hon och maken Göran Johansson, 77 år, har precis kommit hem efter en tre veckor lång träningsresa när tidningen träffar dem. Den kommande kampanjen, för att förhindra fallolyckor, tycker hon ligger helt rätt i tiden.

– Den här formen av olyckor kostar samhället mycket pengar och det bästa för att undvika dem är att hålla sig på benen. Regelbunden träning är viktig för att klara av vardagen som senior, säger Ulla Johansson.

Hennes man drabbades av en stroke 2013 och är sedan dess förlamad i sin högra sida. Två år tidigare ramlade han ned från taket på sommarstugan och bröt en nackkota. Vid det första olyckstillfället var hjälp snabbt på plats och efter god vård och rehabträning repade sig Göran Johansson bra.

– Nu har min man hjälp av hemtjänsten för att kunna komma upp och gå och lägga sig, samt med träning två timmar om dagen. Det är ovärderligt, även om vi lägger mycket tid själva på att hålla i gång.

Själv började Ulla Johansson motionera och styrketräna när hon blev pensionär. Regelbundna besök på gym, både ute och inne, varvas med tid hos personlig tränare och övningar som kan utföras hemma.

– Min personliga tränare kommer med många bra tips på övningar som jag har glädje av och jag tror att hemtjänstens personal skulle behöva få mer kunskap på det här området.

Ulla Johansson beskriver vikten av att ha balans och rörlighet som A och O. Det är helt enkelt något som måste finnas för att klara vardagens krav. Det kan handla om att sträcka sig efter något i köksskåpet, ta sig upp ur badkaret eller gå i en trappa utan räcke.

– Jag känner att jag måste träna för att hålla mig själv i form och orka ta hand om min man. Balans är en färskvara och om du inte använder den förlorar du den. Jag tänker jämt förebyggande och vill inte hamna i ett tillstånd där rädslan för att falla ska hålla en tillbaka, säger Ulla Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om