Rullande ostspecialist har hittat till StrÀngnÀs

Det har gÄtt över fyra Är sedan den legendariska OstaffÀren pÄ Hospitalsgatan avvecklades. Nu Àr en slags ersÀttare pÄ plats i stan. LÄt vara bara en eller tvÄ dagar i veckan. "Jag har hört 150 historier om den butiken", sÀger Peter Adolfsson.

Peter Adolfsson pÄ Svartsjö ost och chark stortrivs med att komma till StrÀngnÀs och torgföra sina varor, i första hand ostar.

Peter Adolfsson pÄ Svartsjö ost och chark stortrivs med att komma till StrÀngnÀs och torgföra sina varor, i första hand ostar.

Foto: Lars Kilström

StrÀngnÀs2023-05-15 11:54

Han driver mobila Svartsjö ost och chark dÀr Àven sonen Joakim Adolfsson arbetar.

– Oftast Ă€r vi ute tillsammans, sĂ€ger Peter Adolfsson som bor pĂ„ FĂ€ringsö vĂ€ster om Stockholm.

Fordonet i vilken rörelsen huserar vÀger 3,5 ton och krÀver inget lastbilskörkort.

– Bilen köpte jag i Tyskland, berĂ€ttar Peter Adolfsson som startade firman för tvĂ„ Ă„r sedan.

undefined
Kunden Anne Hultén efter sitt första besök hos Svartsjö ost och chark: "Super, detta har jag saknat sedan OstaffÀren la ner."

– Det var kul att testa nĂ„got annat efter ett lĂ„ngt yrkesliv inom transportbranschen. Jag gillar det direkta mötet med kunden.

Vad var bakgrunden till denna satsning?

– Min syster och svĂ„ger nere i Linköping jobbade redan efter ett liknande koncept. De Ă„ker runt i Östergötland och SmĂ„land.

En stor del av sortimentet nÀr det gÀller ostar bestÀller Peter Adolfsson frÄn just Linköping, staden dÀr han Àr född.

– Jag Ă€r 59 Ă„r nu och ska hĂ„lla pĂ„ med detta tills jag gĂ„r i pension. Men dit Ă€r det förhoppningsvis mĂ„nga Ă„r.

Utöver StrĂ€ngnĂ€s styr han regelbundet kosan till Åkersberga, Vallentuna, Ekerö och Mariefred. Om höstarna betas nĂ„gra av landets större marknader av.

Hittills i vÄr har det blivit sex vÀndor till den sörmlÀndska stiftsstaden, och dessa har gett honom mersmak.

undefined
Vid lunchtid pÄ fredagen 12 maj uppstod en kö hos Svartsjö ost och chark.

– Det har blivit en favoritstad. Alla mĂ€nniskor hĂ€r Ă€r förbaskat trevliga. Folk kommer tillbaka för att ge feedback.

Peter Adolfsson kan rÀkna in cirka 100 kunder pÄ en dag, antingen fredag eller lördag.

– Ambitionen Ă€r att vara hĂ€r tvĂ„ gĂ„nger i veckan i fortsĂ€ttningen. FörsĂ€ljningen gĂ„r jĂ€ttebra.

KÀnner du till den gamla OstaffÀren?

– Ja, via mina kunder. Jag har redan hört 150 historier. Alla verkar sakna den. VĂ„r specialitet Ă€r ostar, det Ă€r nĂ„got som vi brinner för.

SmÄlÀndsk chark och ölÀndska kroppkakor ingÄr ocksÄ i familjeföretagets sortiment.

NĂ€r tidningen besökte Gyllenhjelmstorget var Ă€ven Anne HultĂ©n dĂ€r – hon handlade ost och korv.

undefined
Det gÄr Àven att fresta kunderna med marmelad.

– Jag gick förbi och sĂ„g att det var öppet. En jobbarkompis hade rekommenderat mig att handla hĂ€r. Detta kĂ€nns super, nĂ„got jag saknat sedan OstaffĂ€ren stĂ€ngde, sĂ€ger StrĂ€ngnĂ€sbon.

PĂ„ nĂ€mnda torg mitt i StrĂ€ngnĂ€s finns sju–Ätta platser öronmĂ€rkta för torghandel.

– Jag behöver tre av dem till mitt lĂ„nga ekipage, förklarar Peter Adolfsson.

Stadsmiljöchefen Anders Ekman:

– Ett positivt inslag, platser för torghandel bokas via vĂ„r hemsida.

Fotnot: Efter att OstaffÀren gick i graven togs viss del av deras koncept över av Den lokala maten.

undefined
Ostar pÄ rad lockar StrÀngnÀsbor till Gyllenhjelmstorget.
Torghandel i kommunen

För att bedriva torghandel behöver du boka din plats. HÀr kan du lÀsa mer om olika försÀljningsplatser och hur du gör för att boka:

Torghandel fÄr bedrivas pÄ följande platser i vÄr kommun:

Delar av Gyllenhjelmstorget (3x3 meter/plats).

RÄdhustorget i Mariefred (4x4 meter/plats).

El finns att tillgÄ pÄ Gyllenhjelmstorget och RÄdhustorget.

KĂ€lla: Strangnas.se

Karta: Gyllenhjelmsgatan
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!