I höstas sa kommunpolitikerna enhälligt "ja" till ett förslag från kristdemokraterna Catharina De Geer och Pia Steensland, om att undersöka hur Strängnäs kommun kan arbeta förebyggande med att förhindra sexuella övergrepp mot barn.
Nu finns en 71 sidor lång utredning om saken. Den är gjord av Cecilia Boström från kommunens kansliavdelning och Helena Edvinsson, lokal barnombudsman. Deras arbete får beröm av förslagsställarna.
– Det är en gedigen sammanställning på en väldigt bra nivå. Vi är väldigt tacksamma att arbetet med de här frågorna nu är påbörjat, säger Catharina De Geer efter onsdagens möte med kommunstyrelsen, där rapporten fanns med på dagordningen.
Utredningen – som omfattar såväl kommunal som fristående förskola och skola samt idrottsföreningar – visar att det finns utrymme för förbättringar, även om det görs en hel del bra redan i dagsläget. Det förebyggande arbetet är olika väl utvecklat i olika verksamheter. Utbildningsinsatser behövs också, men i vilken omfattning bör utredas vidare.
Ett konkret förslag från utredningen är att ungdomsmottagningen borde få större resurser. Att utöka tjänster och lokaler enligt utredningens förslag skulle kosta kommunen cirka 750 000 kronor per år.
Ett annat förslag är att kommunens fritidsenhet ska göra stickprovskontroller varje år, för att kontrollera om idrottsföreningarna har handlingsplaner för sitt förebyggande arbete i enlighet med det idrottspolitiska programmet. När bidragspolicyn revideras bör frågan om vilka krav som kan ställas på föreningarna för att de ska få pengar belysas. Möjligheten att kräva registerutdrag för alla som har kontinuerlig kontakt med barn bör prövas, anser utredningen.
Av enkäter och intervjuer har det framkommit att "några föreningar" i Strängnäs kommun har egna erfarenheter av att hantera misstankar och verkliga fall av sexuella övergrepp mot barn.
Utredningen sätter ett frågetecken kring den lokala statistiken om anmälda sexuella trakasserier i skolan; de låga siffrorna återspeglar inte det stora samhällsproblemet. Låg anmälningsbenägenhet eller felkategoriseringar uppges som tänkbara förklaringar.
Efter onsdagens möte i kommunstyrelsen har rapporten nu skickats vidare till kommunfullmäktige. Förslaget till beslut är att kommunen ska ta hänsyn till rapportens förslag i arbetet med planeringen för åren 2020–2022.