SFAB:s genomförda fastighetsförsäljningar av Selaöhemmet, Djäknegården och Mariefreds vårdcentral har bidragit till att bolaget kunnat amortera lån om 85 miljoner kronor i oktober och tidigare planerad upplåning har skjutits på framtiden. Selaöhemmet såldes för 11,2 miljoner kronor till godsförvaltaren Fredrik Paus, medan Djäknegården köptes av Europaskolans fastighetsbolag Lyktan förvaltning AB för 4,5 miljoner kronor.
– Europaskolan har sedan tidigare gjort en större investering på omkring 8 miljoner kronor i den aktuella byggnaden, pengar som skulle skrivas av på 30 år och som delvis räknats av från köpeskillingen, säger SFAB:s vd Lars Keyser.
Försäljningen av Mariefreds vårdcentral har gett störst avtryck på SFAB:s resultat. Köparen, Stockholmsföretaget Vissland Fastigheter i Nacka 2 AB, betalade 40 miljoner kronor vilket gav det kommunala fastighetsbolaget en reavinst på 23,4 miljoner kronor.
– Det är främst försäljningen av Mariefreds vårdcentral som bidragit till resultatförbättringen. Det var inte en affär vi budgeterat för och här har vi också haft möjlighet att ställa krav på köparen vad gäller framtida trygghetsboenden i Mariefred, säger Lars Keyser.
Villkoren, vad gäller affären med Mariefreds vårdcentral, är bland annat att köparen måste bygga om det gamla äldreboendet i byggnaden till trygghetsboenden i hyresform.
– Det kan bli tal om upp mot 40 stycken lägenheter. Kontraktet är utformat så att köparen ska ha sökt bygglov till senast den 30 juni 2017 och att boendet ska stå färdigt och klart för inflyttning i december 2018. Dessa villkor är mot vite om fem plus fem miljoner kronor.
Andra faktorer har också spelat SFAB i händerna. Fortsatt låga räntor samt att kostnader för reparationer och fastighetsskötsel har blivit lägre än kalkylerat, detta trots att en extra satsning på underhåll om 4 miljoner kronor tagits med.
Fastighetsförsäljningarna har bidragit till att SFAB stärkt sin kassa och bolaget bedöms uppfylla samtliga kommunens ekonomiska direktiv för 2016. Trots det positiva resultatet ligger soliditeten, det vill säga den del av tillgångarna som är finansierade med eget kapital, för 2016 strax över 13 procent.
– Soliditeten kan hållas på en medvetet låg nivå då risken i SFAB är att betrakta som liten. Kommunen är både ägare och största hyresgäst i bolaget, säger Lars Keyser.
Målsättningen är att bolaget ska nå en soliditet på 15 procent till 2020.