Bengt Wallerström bor tillfälligt på Isabellagården sedan ett år tillbaka. Från sin säng har han följt debatten i Strengnäs Tidning om förskolornas tillagningskök som kan komma att försvinna. Majoriteten av politikerna vill att tillagningsköken ersätts med matleveranser från Campus-köket, något som sker redan i dag i stor utsträckning.
Andra krav
– Jag vill att det här ska komma fram – att ungkrakarna måste äta sådan här mat, säger Wallerström där han sitter på sängkanten.
– Vi gamla är ju inte bortskämda med maten, vi har varit med i tider när man måste äta det man fick.
Men ungar som växer upp i -dag har helt andra krav, och då står sig inte kommunens kost särskilt högt, påpekar han.
– Jag har ibland skjutit maten ifrån mig i lunchrummet och sagt till personalen att jag inte äter svinmat.
3 000 kronor i månaden
Han är dock noga med att påpeka att ingen skugga ska falla över personalen på Isabellagården. De gör sitt bästa och är helt underbara, tycker han.
Bengt Wallerström berättar om pannkakor som han måste skära bort hårda kanter på för att komma åt det mjuka i mitten. Om hårdkokta ägg där gulan är grön och om matlådor som är vidbrända längst ut i kanterna.
För det betalar han drygt 3-000 kronor i månaden utöver hyran på drygt 4 000 kronor.
– Men just i dag är maten bra, säger han och tar en smakbit från tallriken med köttgryta och potatismos.
– Själv är man ju på väg bort så man har inte så mycket att fäkta för. Men det är viktigt att det här kommer fram – för barnens skull.
Wallerström ger ett tips till köket på hur pannkakorna kan bibehålla sina mjuka kanter:
– Lägg dem inte i värmeskåp utan att ha fuktigt papper ovanpå.