Kommunens insatser för elever som har det kämpigt i skolan har granskats av revisionsföretaget KPMG, på uppdrag av kommunens egna revisorer.
Den rapport som granskningen har mynnat ut i tas upp på kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen.
På tisdagskvällen är det dags igen, när politikerna i barn- och utbildningsnämnden samlas för årets första möte. Kommunrevisionen har bjudit in sig själv till sammanträdet och dess ordförande, Dag Bremberg, tror att det kommer att bli en del diskussion kring granskningen.
– I rapporten finns skarp kritik mot nämnden, säger han.
Efter att ha intervjuat politiker, chefer och personal inom skolans värld rapporterar KPMG om tydliga brister i hur kommunens skolor och socialtjänst samverkar när det kommer till insatser för elever som är i behov av särskilt stöd. Samarbetet uppges vara personbundet, något som KPMG ser "mycket allvarligt" på. Överenskommelser om riktlinjer och rutiner samt kontinuerlig uppföljning och utvärdering efterfrågas.
Det låga elevantalet på landsbygdsskolorna tas upp som ett annat problem. Få elever ger nämligen rektorn mindre pengar att röra sig med, vilket lämnar ett litet eller inget utrymme alls att anställa stödresurser till elever som är i behov av det. KPMG:s rekommendation till Strängnäs kommun är att se över hur skolenheterna är organiserade.
Bristande resurser tas dock upp som ett generellt problem. Enligt de skolföreträdare som har intervjuats i KPMG:s granskning får inte alla elever stöd i den form eller omfattning som egentligen behövs. "Vissa elever skulle behöva mer tid med speciallärare, andra skulle behöva helt andra insatser som skolan menar att den inte har förutsättningar att ge", står det att läsa.
Det framgår också att skolans ledande politiker är medvetna om att pengarna inte räcker till. "Nämndens presidium vet att rektorernas behov av resurser ute på enheterna är större än vad som kan fördelas", står i ett annat stycke.