Ett skum av citronsyra och glycerol som härdas i ugn skulle kunna ersätta frigolit i livsmedelförpackningar, är tesen i ett forskningsprojekt som bedrivs från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Under två veckors tid har professor Gunnar Henriksson haft Kata Burgmann och Clarissa Forsström till sin hjälp.
– Det känns jättecoolt att få vara med i forskningen som ligger så mycket i framkant, säger Kata Burgmann, 18 år gammal och från Stockholm.
Det är nu den nionde upplagan av sommarforskarskolan som Rays, Research academy for young scientists, arrangerar i Strängnäs tack vare ett samarbete med Europaskolan. Sammanlagt 22 ungdomar fördjupar sig i kemi, fysik, biologi och matematik under fyra veckor, och en stor del av tiden har de tillbringat på KTH, Stockholms universitet och Karolinska institutet.
Denna vecka är de mestadels i friskolans lokaler då de skriver på sina rapporter. På fredag ska forskningsresultaten presenteras.
– Strängnäs är en mysig liten stad, det är en väldigt avslappnande miljö. Det känns skönt att få sitta här och skriva, säger Kata Burgmann.
Deltagarna kommer från hela Sverige – och 19-åriga Clarissa Forsström ända från Finland. Hon är finlandssvensk, och gläds åt att ha hittat till Rays forskarskola i Sverige.
– Det finns sånt i Finland också men då är allt på finska. Jag talar finska men det är frustrerande med alla vetenskapliga termer. Det är en helt annan sak att få forska på sitt modersmål, säger hon.
Många jämnåriga vill ägna skolan så få tankar som möjligt under sommarlovet. Att lägga fyra veckor av ledigheten på studier är inget konstigt för de två unga forskarna.
– Det finns nog tid för sol, bad och glass ändå, försäkrar Clarissa Forsström.
– Och jag tänker använda det här som mitt gymnasiearbete i trean. Jag skulle kunna lämna in min rapport som den är men det lutar nog åt att jag kommer att arbeta vidare med det i skolan, jag har blivit så intresserad, säger Kata Burgmann.
Att få umgås med likasinnade är den stora behållningen med Rays, är tjejerna överens om.
– I Finland finns inga specialiserade gymnasier utan man är omgiven av personer som har helt andra intressen. Det är så klart bra, det med, men det är roligt att få träffa andra som tycker att naturvetenskapen är det roligaste, säger Clarissa Forsström.