Strängnäs kommun har ungefär 44 mil strandremsa mot Mälaren och närmare 40 insjöar, så badmöjligheter saknas inte.
Av de mer i ordningsställda badplatserna ägs, kontrolleras och sköts 18 av kommunen. På hälften av stränderna har underhållet lejts ut till lokala föreningar, som därmed kan tjäna en liten slant.
Under våren och försommaren har gemensamma insatser förberett de offentliga badplatserna inför säsongen, som nu väl får sägas vara här.
– De har städats, bryggorna är ilagda där sådana finns och dykningar är genomförda, konstaterar Pia Bohman på kommunens fritidsenhet.
Föreningslivet är också inkopplat när det gäller att hålla badplatserna säkra. Kommunens två dykarföreningar delar nämligen på uppdraget att en gång varje år kontrollera så att bottnarna är fria från främmande föremål.
– Det gör vi alltid inför säsong – och på Visholmen ytterligare en gång, direkt efter skolavslutningen. Det är väl möjligen där det någon gång kan vara något större föremål, som en kundvagn eller en cykel, säger Pia Bohman.
Utöver städning och säkerställande har vissa uppgraderingar av badplatserna skett.
Östabadet i Stallarholmen fått nya bryggor och Strandbadet på Visholmen i centrala Strängnäs, kommunens mest välbesökta badplats, har fått nya fotbollsmål och en bollvägg. Ett pingisbord är också på gång, utöver det befintliga utbudet av exempelvis bangolf, tennis och volleyboll. Däremot hänger den nya lådan med lånebollar löst redan efter ett par veckor, då bollarna inte lämnas tillbaka.
På merparten av de offentliga badplatserna mäts vattenkvaliteten regelbundet. Årets första koll gjordes på tisdagen och resultatet finns inom några dagar på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
Hundar då, var får de bada?
Tja, inte på de 18 offentliga badplatserna under perioden 15 maj–15 september. Det slås fast i kommunens lokala ordningsföreskrifter.
Några kommunala hundbad finns inte, enligt Pia Bohman. Däremot finns gott om platser där hundar kommer åt vattnet och får vara enligt allemansrätten. Men – många markägare och badgäster välkomnar ändå inte hundar, med hänvisning till exempelvis rädsla, allergi eller nedsmutsning.
Svenska brukshundsklubbens rekommendation är att ta reda på vad som gäller på varje strand, eller: ”Se annars till att hitta en egen vik eller udde där du kan bada din hund ostört!”
Kom också ihåg att koppeltvång eller motsvarande lydnadsgrad gäller under perioden 1 mars till 20 augusti, för att skydda det vilda djurlivet.