I april berättade vi om Skolinspektionens granskning av fritidshem i landet där också fem fritidshem i Strängnäs kommun ingick: Stallarholmens skola, Fogdöskolan, Tosteröskolan, Långbergsskolan och Åkerskolan. Kritiken var stark. ”Fritidshemmen försummar barnens utveckling och påminner med om kvalificerad barnpassning än pedagogisk verksamhet.”
Att barnen uppger att de trivs är bra, skriver inspektörerna, men fritidshemmens uppgift är också enligt läroplanen att ge barnen en god pedagogisk verksamhet där de kan utvecklas.
Bristen på resurser
På Hajens fritids på Tostersöskolan är personalen enig om var problemet sitter utifrån den kritik de fått: bristen på resurser som hänger ihop med politikernas okunskap och ointresse för verksamheten.
– Det kan lätt bli en form av barnpassning om man inte har resurser, säger Pelle Hedbring. Det krävs planeringstid för att få till en vettig verksamhet och det finns inte överallt.
Läget i Strängnäs kommun är ovanligt bekymmersamt utifrån den barntäthet som råder. I landet i stort går en heltidsanställd på 20 fritidsbarn men i Strängnäs måste 38 barn dela på en heltidare – som ofta saknar pedagogisk högskoleexamen dessutom.
Fritidspedagog Anna Waldenström pekar på bristen på utbildad personal. Har man inte kunskap om sitt uppdrag gör man också ett sämre jobb.
I Strängnäs har bara 37 procent av årsarbetarna på fritids pedagogisk högskoleexamen jämfört med 59 procent i landet i stort.
– Politikerna måsta ta sitt ansvar, det är inte bara skolan som är viktig, säger Anna.
– I vår kommun prioriteras inte den här verksamheten alls.
Vad behöver ni för att kunna utföra ett bra jobb så att skolinspektörerna blir nöjda?
– Vi vill ha mer personal och mer tid att planera, utforma och dokumentera verksamheten, säger Anna. Men också lokaler som är anpassade efter barngruppernas storlek och vår pedagogiska verksamhet.
Läs mer om fritidshemmets problem i lördagens papperstidning.