– Många som söker vill ha något att göra och så klart tjäna egna pengar, säger jobbsamordnaren Annika Nilsson och fortsätter:
– Kommunen har 1,2 miljoner i budget till årets sommarjobb. Det räcker till 120 platser inom både kommunen och näringslivet.
Pengarna är öronmärkta till jobb för ungdomar mellan 16 och 19 år och delas lika mellan kommunala och privata platser.
– De ska räcka under två treveckorsperioder, en tidigt och en i slutet på semestern, som vardera omfattar 14 arbetsdagar.
Kommunplatserna handlar om jobb på fritids, äldreboende, samt vaktmästarjobb på olika skolor och några tjänster som bloggare och fotografer. De privata jobbplatserna utgörs främst av arbeten inom kafé, restaurang och olika butiker. Innan ungdomarna påbörjar sina sommarjobb håller kommunen en kortare genomgång och berättar om praktiska detaljer samt vad som förväntas av dem.
– Det är högt tryck. Förra året hade vi 400 sökande till de 60 kommunala platserna. Det är häftigt. Har man jobbat tidigare så får man lämna sin plats till någon ny. Vi vill erbjuda så många som möjligt att prova på sommarjobb, säger Annika Nilsson.
Modellen, där kommunen betalar lönerna även för de privata platserna, har funnits i Strängnäs sedan 2013. Det handlar om avtalsenliga villkor där ingen ska bli utnyttjad.
– Det här är ett bra sätt att få med det privata alternativet. Vi ser det främst som en form av utbildning och det är en väg för ungdomar att komma ut i arbetslivet. Förhoppningsvis kan det ge en inblick i vad man vill göra längre fram i livet, resonerar Annika Nilsson.
20 av de 120 platserna är vikta för ensamkommande flyktingbarn.
– Det är en viktig grupp att få ut i samhället och för dem är sommarjobbet ett bra sätt att träna upp språket och se hur det fungerar i Sverige.
Strängnäs domkyrkoförsamling är en annan aktör som tar emot sommarjobbare och kyrkogårdschefen Jörg von Bothmer tycker att de fyller en viktig funktion.
– Vi försöker alltid ge skolungdomar en chans till sommarjobb och då handlar det främst om skötsel av våra kyrkogårdar. Det viktiga för mig är att de fungerar i arbetslag, kan passa tider och visar att de tar hänsyn till andra människor. Sen om de hinner med att sätta 110 eller 120 plantor spelar mindre roll.
Sammanlagt tar kyrkogårdsförvaltningen emot tio ungdomar mellan 15 och 21 år i sommar. De arbetar mellan två och åtta veckor vardera, beroende på ålder.