Boken handlar om en terapeut som heter Egon Malmgren. Han är 59 år gammal och har precis tvingats tillbaka till jobbet av sin chef och sin husläkare, fastän han själv inte riktigt känner sig redo. Han hade hellre stannat hemma ett tag till för att färdigställa sin bok, "Livet – en handbok".
Vi kommer in i berättelsen på vårkanten, när Egon precis tilldelats fem individer som han genom gruppterapi ska hjälpa ut ur deras respektive depressioner. Det uppdraget ska visa sig gå så pass dåligt att en deltagare i gruppen räcker upp handen vid ett möte och säger sig veta exakt hur han ska ta livet av sig, men behöver lite hjälp.
Kort därpå väljer terapeuten Egon att gå upp i rök och lämna den brokiga skaran till att lösa sina problem på egen hand.
Huvudpersonerna i boken är påhittade, men det är svårt att inte fråga sig ifall delar av dem är hämtade ur Triumfs egna liv: En jobbar med podcasts, en annan är journalist. En av killarna är till och med från Strängnäs. Förutom dessa kopplingar säger författaren att personerna skiljer sig mycket från honom själv i övriga avseenden.
– Jag har inte gått i gruppterapi, även om jag i och för sig har gått på AA- och CA-möten, vilket också är med i boken lite grann. Men det här är min fantasi av gruppterapi-möten, och jag har svårt att tänka mig att det kan gå så dåligt på såna som det gör i den här boken, säger Kristoffer Triumf.
Även om handboken i det här fallet är en roman, berättar Kristoffer Triumf att han själv tidigare fantiserat om att skriva en handbok i att leva någon gång.
– Då hade det nog mer varit en manual för unga som är på väg in i vuxenskapet. Det är möjligt att det redan finns såna böcker, men jag kommer ihåg att det var svårt att förstå en del saker jag under den perioden av mitt liv. Till exempel vilka kuvert man måste öppna när de kommer i brevlådan och vilka man kan skita i. Det ställde till det för mig en del.
Själva kärnan i "Livet – en handbok" är inte heller handboken i sig, berättar Triumf, utan snarare människor som knyter an till varandra över tillvägagångssätt att avsluta sina liv.
– Jag förstår att det är ett laddat ämne. Jag har också förlorat människor som valt att avsluta sina liv. Men var exakt själva idén till boken kom ifrån är väldigt svårt att svara på. Ibland så hör man människor som skriver låtar som berättar hur de suttit och klurat i flera veckor och så en dag är man lite extra öppen och skriver ner en melodi som senare blir typ "Danicing queen". Jag kan inte säga att jag är medveten om hur den här idén kom till, men en dag så bara fanns den där.
Temat psykisk ohälsa är något Kristoffer Triumf gärna hade sett att det pratades ännu mer om. Tidigare i år blev det återigen högaktuellt i och med journalisten Johan Cedersjös poddserie “Det sista pillret”, som gjorde en djupdykning i hur antidepressiva läkemedel blivit en vardag för över en miljon svenskar med depression eller ångestdiagnoser. Ännu mer aktuell är den hyllade och omdiskuterade Netflix-serien "Adolescence", som bland annat tacklar hur psykisk ohälsa i kombination med destruktiva rörelser på nätet kan få förödande konsekvenser för unga män och pojkar som växer upp i dag.
Kristoffer Triumf påstår inte att han har svaret eller någon sorts botemedel mot den våg av psykisk ohälsa som vuxit fram genom åren, men han har åtminstone en teori om vad som kan vara en bakomliggande faktor:
– Jag har en känsla av att det är någonting kring hur vi interagerar med varandra – eller snarare att vi inte gör det. Att människor upplever en större ensamhet i dag än man gjorde för 10-20 år sen. Jag tror att det är det som kan vara det stora problemet.
– Jag har för mig att psykologen Anders Hansen skrev i sin senaste bok att ensamhet är lika farligt som rökning, och jag tror han har rätt i det. Min bok är ju ett ode till umgänget och vänskapen, och att kanske hitta vänskap där man inte förväntar sig det.
Är det något annat aktuellt ämne eller fenomen som du känner dig lockad att skriva om framöver?
– Det som jag går igång på just nu är den här nyandliga världen med olika retreats som vuxit fram i Sverige. Det känns som att det är väldigt många som är väldigt intresserade av personlig utveckling, så även jag.
Har du varit på några såna retreats?
– Ja, ett par. Jag var på Björnbacka utanför Södertälje i höstas. Det var väldigt omvälvande på många sätt. Jag är nyfiken på den världen, och jag tror att min nästa bok kanske kommer att röra sig i den miljön.
Till en början var “Livet – en handbok” tänkt att mynna ut i ett tv- eller filmmanus. Det var ett inspel från Kristoffer Triumfs fru som fick honom att ändra riktningen till att skriva ett bokmanus istället, vilket han nu i efter säger sig vara väldigt tacksam för att han gjorde. Samtidigt tycker författaren själv att boken skulle passa väldigt bra för en filmatisering.
– Det vore väldigt roligt om den här blev en film. Du kan få ett litet scoop: Jag har inte sålt rättigheterna till den än, men diskussionerna om det pågår. Det kanske det gör kring alla böcker, så det var kanske inget scoop att tala om, skrattar han.