Det var under stiftstyrelsens höstresa, i Luthers spår, till tyska Wittenberg som idén till trädplanteringen föddes. Där driver Lutherska Världsförbundet det ekumeniska projektet "500 år av Reformation – 500 träd i Wittenberg". Kyrkor från hela världen deltar i projektet genom att plantera ett träd i Luthergarten och ett motsvarande träd på hemmaplan.
– Luthers stora verk var att kliva fram och sprida glädje, frihet och driva på demokratiseringen. Med den här gesten återspeglar vi Luthers livshållning, säger biskop Hans-Erik Nordin innan det är dags för psalmsåg, bön och några kraftfulla spadtag.
Tanken är att planteringen av mispelträdet, som förhoppningsvis ska bära små äppelliknande frukter, ska bli permanent och en utspridd del av den 500 träd stora Luthergarten.
– Valet av plats passar mycket bra. Det var just här som reformationen tog fart i Strängnäs och det var under en mycket spännande tid då mycket hände, berättar Hans-Erik Nordin.
Syftet är att visa vilket inflytande reformationen har över hela världen och vilken betydelse det har för kristna, både sett i ett historiskt perspektiv och i nutid.