Migrationsverket, fastighetsägaren Sultat hotell AB och Bert Karlssons bolag Jokarjo har haft planer på att använda även Djupviks vandrarhem som tillfälligt boende för asylsökande i Strängnäs.
I slutet av augusti besiktades anläggningen för andra gången, men därefter har Migrationsverket bestämt sig för att inte använda den. Anledningen är att det saknas allmänna utrymmen, såsom en matsal.
– De hade fått tid på sig att ordna det efter den första besiktningen men det var inte gjort. Då tycker inte vi att vi kan gå in där, säger Aram Barawe som är Migrationsverkets chef för mottagningsenheten i Flen.
Djupvik var en av de anläggningar som Sultat gick vidare med, när Migrationsverket genomförde en upphandling under våren för att få fram fler boendeplatser. Vandrarhemmets huvudbyggnad brann ner till grunden tidigare i år. Men genom att använda andra delar av anläggningen och dessutom uppföra en modul skulle Djupvik ändå kunna ge omkring 80 asylsökande tak över huvudet, enligt uppgifter till tidningen.
En av Sultats fastigheter, vandrarhemmet Brage, underkändes i upphandlingen. Där har verksamheten nu avvecklats. Däremot gav Migrationsverket grönt ljus för det före detta hotellet Mälarblick och för en del av Svenska hem arena.
Sverigedemokraterna i Strängnäs har överklagat att Mälarblick används som asylboende, då byggnaden enligt detaljplanen ska användas för hotelländamål. Enligt samma detaljplan ska Svenska hem arena användas som mäss- och idrottshall.
En överklagad dom från Flen väntas påverka utgången. Högsta rättsliga instans prövar nämligen om ett tidigare vandrarhem kan användas som bostad, trots att detaljplanen anger något annat.
Just nu genomför Migrationsverket en ny upphandling för att få fram ytterligare 24 000 boendeplatser runtom i landet. Anbud kan lämnas till och med fredag denna vecka.
– Behovet är fortsatt stort. Vi öppnade ett boende i Solbacka i Gnesta för en vecka sedan. Och så får vi se vad vi får för nya platser i den nya upphandlingen, säger Aram Barawe.