Vår gemensammaframtid på schemat

Att människan bryter ner sin egen planet är forskarna överens om. Men vad får det för konsekvenser och finns det en annan väg? Under tre temadagar arbetar eleverna på Thomasgymnasiet med hållbar utveckling.

Strängnäs2013-10-22 21:00

Vår konsumtion påverkar klimatet och vår planet negativt, exemplen är många.

— Ta köttindustrin med alla transporter som görs för att det ska bli billigt, säger Lovisa Wennerberg, på naturprogrammet.

Det är tisdag förmiddag i ett klassrum på Thomasgymnasiet och Lovisa Wennerbergs arbetsgrupp funderar över frågor kring mat och miljö. Hela övningen ska få eleverna att tänka till. Ofta finns flera sidor av myntet när det gäller människans påverkan. Närproducerat är oftast, men ändå inte alltid bäst, något som Lovisa Wennerberg är bekant med.

— Det produceras en del mat här i Sverige som egentligen inte borde produceras här. Då går det åt en massa extra energi till det, säger hon.

FN:s klimatpanel, IPCC, är så säker som går att bli på att det är människan som driver på den globala uppvärmningen. Utsläppen av växthusgaser gör så att isarna smälter och haven stiger. Jordens medeltemperatur väntas stiga med minst 1,5 grad, kanske över två grader, fram till år 2100. Det kommer leda till extremare väder med torka och tropiska stormar. Vatten- och matbristen kommer att bli ännu svårare.

Thomasgymnasiet fick i juni månad utmärkelsen Skola för hållbar utveckling av Skolverket. Och frågan om hur mänskligheten ska sluta förstöra sin hemplanet har aldrig varit mer aktuell.

— Utmärkelsen gäller i tre år och man ska ta flera kliv framåt för att få ha den kvar, säger Eva Nordin, biträdande rektor på Thomasgymnasiet.

Under tre dagar arbetar nu skolan med hållbar utveckling över alla ämnesgränserna.

— Det är viktigt att alla elever förstår begreppet hållbar utveckling som vilar på tre ben, ekologi, ekonomi och sociala frågor. Lärarnas stora uppgift blir att göra ett abstrakt ämne som utveckling till något konkret, säger Eva Nordin.

Eleverna får lyssna till föreläsningar och delta i workshops om allt från matkonsumtion till miljöförstöring och synen på andra kulturer. De grupparbeten som följer ska redovisas på torsdag och arbetet kommer att betygsättas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om