I Strängnäs kommun har pengar öronmärkts för kostnader som de nya reglerna om särskilda boenden medför.
– Det har aviserats sedan länge att de nya kraven ska komma och även om det redan skjutits upp två gånger så är vi beredda nu, säger Sven-Erik Ålund som är tillförordnad socialchef i Strängnäs.
Om de nya reglerna går igenom innebär det förenklat att alla som bor på så kallade särskilda boenden, alltså äldreboenden, ska få samma individuella bedömning som görs när man får hemtjänst. I dag får man först ett beslut om särskilt boende av en biståndshandläggare. Sedan görs en så kallad genomförandeplan på själva boendet där de individuella behoven gås igenom. Införs de nya reglerna ska varje person redan ha en färdig plan när de flyttar in.
– Vi ska möta upp kraven med en ny resursfördelningsmodell. Det är viktigt att bemanningen möter upp behovet på rätt sätt. Vi förstärker på flera områden. Vi skapar bland annat nya platser för personer med demenssjukdomar, samtidigt som vi ökar nattbemanningen på våra boenden.
Sven-Erik Ålund kan förstå socialstyrelsens nya krav, men han tycker ändå att Strängnäs redan nu håller en hög nivå vad gäller kvalitet och säkerhet på sina boenden.
I Strängnäs bor omkring 400 äldre personer i kommunens vård- och omsorgsboenden. I den nya budgeten har pengar avsatts till ökad nattbemanning och ett nybildat vårdplaneringsteam, där en biståndshandläggare, en sjuksköterska och en arbetsterapeut ingår.
– Det är en extra kostnad på närmare 3,5 miljoner. Utöver detta tillkommer två nya biståndshandläggare, som uppskattningsvis kommer att kosta 1 miljon, berättar Sven-Erik Ålund.
Avgående chefen för socialnämnden, Tord Tjernström (S), hade gärna sett att socialstyrelsen också bidrog till finansiering som blir resultatet av de krav de ställer på kommunerna.
– Det handlar om flera nya tjänster som ska tillsättas och det är klart att det kostar pengar med föreskrifter om individuell bedömning och direkthjälp till boende dygnet runt, säger han.
De nya föreskrifterna kommer innebära att flera personer måste nyanställas på kommunens biståndsenhet för att klara administration och uppföljningar. I den regeringsbudget som nyligen röstades ner fanns pengar avsatta till kommunerna för bland annat bemanning, varav en del skulle hamna i Strängnäs.
– Finansieringsprincipen säger att staten ska skicka med pengar när de ställer krav som medför extra kostnader, så blir det inte nu och då får vi lösa det själva, säger Sven-Erik Ålund.
Han menar att hög kvalitet i äldreomsorgen inte nödvändigtvis kräver högre bemanning, utan att det också handlar om att ha kompetenta medarbetare som kan jobba flexibelt.
Trots att det nya regelverket ännu inte är klubbat har kommunen börjat förbereda sig för det som eventuellt komma skall.
– Det är bara att rätta in oss. Vi vet att vi legat lite lågt i bemanningen och att vi behöver högre personaltäthet, säger tillträdande ordföranden i socialnämnden, kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S).
Hon hoppas att kommunen redan i januari ska kunna öka på nattbemanningen på berörda boenden och att satsningarna ska få ett bra utfall.
– Det här är en viktig sak att lägga pengar på och en viktig fråga för mitt parti. Visst hade jag också gärna sett att vi fick medel för att finansiera det hela, men nu är vi inställda på att det blir så här och då vill vi också ge en bra omsorg, säger Monica Lindell Rylén.