Jimmy Stening i "Grillmästarna": Så gör du succé vid grillen i helgen

Nästa vecka får ni bekanta er med en ny profil i tv-rutan. Häradsbon Jimmy Stening debuterar i fyrans Grillmästarna och visar upp sina färdigheter i utmanande matlagning. Tidningen har träffat honom inför programstarten och fått ett gäng heta tips som kommer att förgylla grillsäsongen.

Strängnäs/Stockholm2016-06-11 06:08

Det ryker kontrollerat från två äggliknande klotgrillar som står uppställda på Bollnästorget på Skansen. Ölfestivalen Bryggeridagarna ska strax öppna och Jimmy Stening vankar stillsamt fram mellan de stadiga pjäserna och klappar om dem som de vore två kära kelgrisar. Han är lantbrukare och entreprenör med ett genuint intresse för matlagning, gärna över öppen eld.

– Det är något speciellt med att grilla. Jag vet inte varför – men jag har alltid varit helt såld på hela upplägget, säger han.

Sedan inspelningen av programmet har grilluppdragen strömmat in. Flera bröllop och festevent är inplanerade och helgen innan stod Jimmy Stening på Tullgarns Jakmässa och grillade 70 kilo viltkött.

– Det var hur kul som helst, även om Per Morberg höll på att sätta i sig det mesta av det som hade lämnat gallret, säger han och garvar.

Det som snart slår en med Jimmy Stening är att han verkar vara så behagligt befriad från falsk blygsamhet. Att han kan grilla slår han tämligen snabbt fast.

Hur kom du med i programmet?

– Det var döttrarnas tjat om att jag skulle söka som gjorde att jag till sist författade ett brev till TV4. Jag kände på mig att jag skulle få vara med och när de hörde av sig för att lämna besked sa jag det direkt: Ni ringer för säga att jag kom med, eller hur? De blev faktiskt lite paffa, säger Jimmy Stening och skrattar.

I Grillmästarna tävlar talangfulla amatörkockar från hela landet mot varandra i sju program tills bara en återstår. Juryn består av en rad stjärnkockar och kändisar som röstar fram vilka som ska gå vidare.

– Att vara med i tv var något som jag bara skulle bocka av från min "att-göra-lista-innan-jag-dör" och det kan jag göra nu, säger han.

Kärleken till grillning och matlagning utomhus har funnits där sedan barnsben och när vi slå oss ner för en pratstund, ett stenkast från Seglora kyrka, väller fiffiga förslag på vad som kan trakteras på grillen fram.

– Jag var nog fyra–fem år när jag fick följa med pappa ut och fiska abborre första gången. Vi gjorde små foliepaket med firrarna och la dem på kolbädden. Jag minns att jag fick vakta elden och vända på maten. Det var ett hedersuppdrag. Sedan dess har jag varit fast. Jag har alltid grillat åt bekantskapskretsen och det brukar vara mycket uppskattat.

För Jimmy Stening är grillning en chans att få umgås och koppla av. Hemma på gården utanför Härad står grillen framme året om och han berättar med glädje i rösten om tjusningen med att tända upp den på nyårsafton för att laga hjortsadel på låg temperatur.

– Det är det perfekta sättet att få njuta kvalitetstid med familj och vänner. Med lite engagemang och handpåläggning i starten sköter det hela sig själv därefter och då blir det tid över för att njuta av stunden. Att det dessutom är himmelskt gott med grillat och att du kan göra det året om är bara en bonus.

Varför tror du att grillning har blivit så populärt?

– Det är enkelt och gott och något som alla klarar av. Att laga mat över öppen eld har en jäkla charm och det är kul. Variationsmöjligheterna är oändliga. Testa gärna något annat än fläskytterfilé. Bär, frukt, kyckling och fisk ska också lagas på grillen.

– Kolla igenom vad som finns i skafferiet. Rotfrukter på grillen blir fantastiskt gott. Ofta brukar glöden vara som bäst när man grillat klart. Ta vara på den och plundra trädgården på rabarber eller bär. Sätt gjutjärnspannan på gallret, i med bär och råsocker. Vispa ägg och grädde. Häll i när sockret börjar karamellisera och så har du snart en ljuvlig bärsufflé.

Jimmy Stening pratar mycket om att låta matlagningen få ta tid och uppehåller sig vid att de allra flesta använder på tok för mycket kol eller briketter när de grillar. Själv föredrar han kol och gärna av det bättre slaget.

– Det är utan tvekan smart och värt att gå upp några kronor och köpa lite finare kol. Det lönar sig. Högre kvalitet på bränslet gör att du kan använda det vid flera tillfällen.

Han hävdar också att många har alldeles för hög temperatur när de grillar, något som gör att köttet blir trist när det ska ätas.

– 150 grader, mer behöver man sällan. Det är också bra att ha två zoner på grillen där tempen varierar. Genom att fösa upp kolbädden på ena sidan av grillen och placera köttet på den andra går det att grilla indirekt med locket på.

Utan att avslöja hur det gått i programmet kan Jimmy Stening bara konstatera att det varit en otrolig resa att få vara med på.

– Vi har haft så skoj tillsammans och alla kontakter jag knutit hade varit omöjligt att skaffa om jag inte varit med. Just nu har jag ett samarbete med traktören KC Wallberg, som bland annat driver restaurang Gubbhyllan och Mitt matrike här på Skansen. Något sådant hade inte hänt om jag inte medverkat i Grillmästarna.

Festivalen slår upp portarna och folk börjar snart strömma till kring alla små stånd bestående av mikrobryggerier och mat. Det blir snabbt en folksamling kring Jimmy Stenings grillar och efter en stund ser kön riktigt organiserad ut. Nyfikna frågar hur han lyckats få fläsksidan så mör och den första omgången med nygrillade högrevsburgare går åt i ett nafs.

– Det är så här det ska vara. God mat gör människor glada. Svårare än så är det inte, säger Jimmy Stening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om