– Det är ju byggboom så det är fortsatt jättehög efterfrågan. Just nu finns det ett jättebehov av maskiner, säger Ove Eriksson på Swecon.

Swecon, som är återförsäljare av anläggningsmaskiner från Volvo CE, öppnade i december 2013 en utrustningsverkstad på Bolindervägen i Eskilstuna. På verkstaden förses fabriksnya maskiner med extrautrustning som kunderna har beställt.

– Vi bygger på sånt som man inte kan få från Volvo. Det är individuell kundanpassning av i stort sett alla maskiner, säger Ove Eriksson.

Artikelbild

Verkstadschefen Ove Eriksson vid en Volvomaskin som på kundens begäran lackerats om från den klassiska gula färgen till vit.

När Swecon startade utrustningsverkstaden i Eskilstuna var tanken att den skulle betjäna samtliga Swecons verkstäder i Mellansverige. I stället för att varje anläggning skulle utrusta nya maskiner skulle kompetens och produkter samlas i Eskilstuna. Det var en idé som visade sig bli en succé. Från starten fanns åtta medarbetare i utrustningsverkstaden, i dag är de 15 medarbetare, varav tio är servicetekniker.

– Det har gått jättebra! Swecon slog leveransrekord förra året. Det hade aldrig varit möjligt om vi inte hade haft en sån här verksamhet som fokuserar på att ta hand om nyutrustningsdelen, säger Ove Eriksson.

I mitten av november rullade den tusende maskinen ut från utrustningsverkstaden. Allt fler maskinägare vill också utrusta sin maskin i marknadsföringssyfte.

– Det finns ett större utbud av extrautrustning och behovet ökar hela tiden. Många vill ha en maskin som sticker ut och syns i mängden, det kan handla om allt från färg och lack till tonade rutor och lampor. För en entreprenör som har en maskin är maskinen en reklampelare, säger han.

Artikelbild

Allt fler maskinägare vill utrusta sin maskin i marknadsföringssyfte.

För en entreprenör som har en maskin är maskinen en reklampelare.

Ove Eriksson, Swecon.

Det flesta maskiner som kundanpassas i utrustningsverkstaden är grävmaskiner.

– Det är mer omfattande utrustningsjobb på grävmaskinerna. Det är mera grejer som ska skruvas på och installeras, säger Ove Eriksson.

Han är positiv till framtiden. Han menar att utrustningsverkstaden i Eskilstuna kommer att klara sig bra även om försäljningen av nya anläggningsmaskiner skulle minska. I dag utförs vissa mindre kundanpassningar på andra Swecon-anläggningar.

– Vi kundanpassar inte 100 procent av alla sålda maskiner i dag för det hinner vi inte, men krymper marknaden är tanken att vi ska plocka in de maskiner som i dag försvinner ut till andra serviceanläggningar. De kommer att kanaliseras hit i stället. Vi ser att vi kommer att ha ganska bra med jobb framöver också här.