Stora Turismpriset delas årligen ut till en aktör som har gjort föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet. Det är 24:e året i rad som priset delas ut.

Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Stiftelsen har Tillväxtverket som huvudman. Stora Turismpriset är på 100000 kronor. Respektive läns kandidat får en belöning på 10000 kronor som ska användas till en kunskapsfrämjande insats.

Sörmlands turismansvariga i kommunerna har getts möjlighet att nominera kandidater till Stora Turismpriset. De har enats om att utse Svenska Kulturpärlor som Sörmlands kandidat.

‒Det här är landets kanske finaste pris i dom här sammanhangen och att lyftas fram som nominerad känns som att vinna förstapriset, säger Svenska Kulturpärlors vd Fredrik Åström i ett pressmeddelande.

Familjen Åström driver ett flertal hotell och konferensanläggningar i Sörmland, däribland Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott.

Ur motiveringen:

”Svenska Kulturpärlor som ägs och drivs av Fredrik Åström med familj är ett inspirerande föredöme för hur man genom långsiktigt, medvetet och innovativt arbete erbjuder kvalitativa upplevelser med stark koppling till den sörmländska och svenska kulturen”.

Stora Turismpriset kommer att delas ut i anslutning till SKL-konferensen om besöksnäring den 7 december i Stockholm.