Det har gått snart två veckor sedan den nya ordningsföreskriften började gälla i Eskilstuna. Det krävs numera tillstånd för så kallad passiv pengainsamling, vid ett antal områden runtom i staden. Personer som tidigare tiggt om pengar är hänvisade till att ansöka hos polisen om tillstånd, något som kostar 250 kronor.
1 augusti, i samband med att den nya föreskriften började gälla valde några av tiggarna i centrala Eskilstuna att börja sälja blåbår istället för att fortsätta tigga, vilket skapade en del huvudbry för polisen som då inte visste hur man skulle hantera den nya situationen. Då hade polisen ännu inte fått några ansökningar för att få tillstånd att fortsätta tigga – men sedan dess har tio ärenden inkommit.
Under måndagen hade åtta av dessa godkänts, rapporterar SVT Sörmland. En av ansökningarna har inte betalats och därför inte hanterats och ytterligare har skickats på remiss till Eskilstuna kommun.
– Det är polisens sak att bedöma om det är lämpligt eller inte, men kommunens utgångspunkt är ju att de platser som vi har pekat ut i grund och botten inte är optimala för den här typen av verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till SVT.
De platser som omfattas av tillståndskravet är Eskilstuna centrum, Tuna Park, handelsområdena i Folkesta, Ekängen, Sveaplan, området runt Mälarsjukhuset samt Torshälla och Fröslunda centrum.