Ett påtvingat äktenskap som ska locka till skratt

Nej. Det är inte fråga om ett inlägg i debatten om hederskultur och tvångsäktenskap. Det handlar Molière och om humor från mitten av 1600-talet, som får nytt liv hos den fria gruppen Teater 7. Fredag den 17 juni är det premiär i Rademachersmedjorna.

Teater2016-06-16 07:13

Repetitionerna har gått bra, även om premiärnerverna börjar infinna sig.

Amanda Jalmberger, iförd en överdådig barockklänning med spetskrås, ler med hela ansiktet när vi träffar henne och resten av ensemblen på scenen i Rademachersmedjorna. Tillsammans med skådespelarna Ola Wallinder och Per Christian Mollan är hon i färd med att göra ett genomdrag av föreställningen på friluftsscenen under ledning av regissören Micke Klingvall.

– Vi ska spela Molière med en twist av commedia dell'arte, berättar Amanda Jalmberger.

Commedia dell'arte är en teaterform som uppstod i Italien på 1500-talet med ett givet galleri av rollfigurer med bestämda karaktärer, som Harlekin, hans söta flickvän Colombine och den tragiske clownen Pajazzo. I galleriet finns också den snåla gubben, kaptenen, doktorer med flera gestalter. Molière själv var på sin tid en anhängare och utövare av commedia dell 'arte.

Pjäsen, "Det påtvingade äktenskapet" handlar om den snåla gamla gubben Sganarelle som ska gifta sig med den unga, vackra (men ack så giriga) kvinnan Dorimène.

Men det viktigaste är faktiskt inte själva handlingen.

– Det hela bygger på riter. Vi tittar egentligen inte för att se hur det ska gå. Det viktiga är mötet med publiken, det kan aldrig bli riktigt bra utan den, säger Micke Klingvall.

Amanda Jalmberg spelar Dorimène och två andra roller. Ola Wallinder spelar fyra roller. Sganarelle är huvudperson och med på scenen i stort sett hela tiden. Per Christian Mollan, honom och har fullt upp med den figuren.

– Jag övar på att bli mer snuskig på scenen hela tiden, skrattar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om