Ger civilkuraget ett ansikte

Teaterrecension2014-09-08 06:00

Att riskera allt man har för det man tror på och sedan leva med konsekvenserna. Att med öppna ögon kliva rakt ut för ett stup. Med andra ord: civilkurage och självdestruktivitet - det är vad pjäsen "Karl Gerhard", som hade urpremiär på Klarscenen i Stadsteatern på fredagen med Rikard Wolff i titelrollen, handlar om.

Men ytterst berättar den förstås historien (inte den biografiskt helt korrekta) om Karl Gerhard (1891-1964). Han var en gång Sveriges främste revykung, som inte bara levererade intelligent och storslagen underhållning i decennier, utan på allvar utmanade makten när det som bäst behövdes. Karl Gerhard tog starkt avstånd från nazismen och var en röststark kritiker av Sveriges eftergiftspolitik gentemot tyskarna under andra världskriget.

Irena Kraus pjäs har undertiteln "En fantasi om en revykung" och två akter som skiljer sig åt. Medan hela första akten handlar om tillkomsten och premiären av Karl Gerhards revy "Gullregn" där den berömda kupletten "Den ökända hästen från Troja" framfördes, berättar andra akten om Karl Gerhards liv efter premiären fram till hans död.

Tidpunkten för en föreställning som denna är naturligtvis inte slumpmässigt vald. Att lyfta fram Karl Gerhard, som riskerade oerhört mycket i en tid då allt pekade på att Nazityskland skulle vinna världskriget och redan hade ockuperat Sveriges grannländer, någon vecka före ett val i vilket främlingsfientliga, och i vissa kommuner rent nazistiska, partier ser ut att vinna mark, ter sig helt rätt.

I "Karl Gerhard" sätts revymakarens politiska engagemang i relation till hans primadonna Zarah Leanders protyska hållning. Irena Kraus har förhållit sig ganska fritt till kronologin och låter Leander (Cecilia Frode) lämna Karl Gerhard i sticket alldeles inför premiären av "Gullregn", som ägde rum på hösten 1940. I verkligheten hade hon då redan flyttat till Tyskland. Karl-Gerhards risktagande sker också mot bakgrund av en personlig tragedi. Hans livskamrat och sekreterare Göthe (Per Sandberg), som stått för tryggheten i Karl Gerhards tillvaro, har just lämnat honom på grund av Karl Gerhards otrohetsaffären och självdestruktiva livsstil

Premiär blir det trots allt, och även publiksuccé. Men numret "Den ökända hästen från Troja" förbjuds.

I andra akten fördjupas porträttet av människan Karl Gerhard. Rikard Wolff gestaltar mycket trovärdigt en fåfäng man med vacklande hälsa som kan gå långt för att få trygghet och bekräftelse från publiken, och som till synes lättvindigt dumpar sina gamla ideal och förlåter sin forna primadonna Zarah Leander. Storsint eller uppgivet? Stark och viktig teater är det i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om