Var på bröllopsfest den gångna helgen. Bästa vännerna hade gift sig efter flera decennier som sambos och det skulle ju firas ordentligt. För ändamålet införskaffade jag en stilren, smaragdgrön klänning. I provhytten såg den okej ut, och expediten försäkrade att grönt är vårens stora modefärg och att den passar just mig förträffligt.

Men ett par dagar innan festen började den andra säsongen av tv-serien "The Handmaid's tale" (baserad på Margret Atwoods roman) visas i HBO, samtidigt som den första, makalöst bra säsongen började visas i SVT.

Ni som har följt serien fattar att mitt klänningsfynd plötsligt inte kändes så klockrent.

Artikelbild

Kläderna spelar nämligen en viktig roll i den dystopiska "The Handmaid´s tale". Den patriarkaliska och nykristna regimen i det fiktiva Gilead använder olika dräkter för att förtrycka och sortera kvinnorna. Den gröna färgen bärs av maktelitens hustrur, och dessa gör förstås det enda de kan för att upprätthålla hackordningen: förtrycka kvinnorna som står under dem i hierarkin.

Gilead (som tidigare var USA) har liksom resten av världen drabbats av en miljökatastrof som bland annat lett till omfattande infertilitet och hög barnadödlighet. En kategori kvinnor i Gilead, däribland huvudpersonen June (spelas av Elisabeth Moss), bär röda kläder. Det är de fertila, som helt enkelt utnyttjas som avelspersoner av maktens familjer. June, eller Offred som regimen döpt henne till, utsätts regelbundet för våldtäkt av herrn i huset i en ritual där frun också medverkar. Det här leder till en hårt skruvad maktstruktur i hushållet som June försöker utnyttja för att överleva, kanske fly och rädda sin dotter som omhändertagits av regimen - men som också tvingar henne att uthärda den mest fruktansvärda förnedring.

De grönklädda kvinnorna i "The Handmaid's tale" är alltså inga mysbrudar som värnar systerskapet, och det kändes faktiskt så där att bära grönt när vännernas äktenskap skulle hyllas. Men när bruden dök upp på festen i röd klänning blev det en anledning att skratta och en påminnelse om hur bra och viktig tv-serien "The Handmaids's tale" faktiskt är.