‒Vi längtar efter att få sjunga i Sverige, det är flera år sedan sist. Vi vill ju hålla kontakt med vår publik här också och kanske nå nya lyssnare. äger Emma Nilsdotter, sopran med tio år på nacken i den världsberömda vokalgruppen.

Med ett 80-tal konserter om året över hela världen har det sina sidor att lyckas pussla in ett knippe konserter även på hemmaplan. Men i vår blir det av, februari och mars är vikta för Sverigeturnén. Sedan bär det av till Creston i amerikanska Iowa där gruppen medverkar i en festival som fått namnet The Real Group Festival. I lilla Creston finns en mycket välrenommerad musikutbildning och de svenska sångarna kommer förutom att framträda också att undervisa och ge workshops i vokalsång.

‒Vokalgrupper från hela USA kommer för att delta i festivalen.

Senare, under samma resa, landar de i New York för en konsert på legendariska Apollo Theatre.

[fakta nr="1"]

På programmet under Sverigeturnén står framförallt låtar från The Real Groups senaste album "Elements" som släpptes straxt före jul. Det mesta av materialet är egenskrivet.

‒Albumets titel vill spegla att vi fem i gruppen är ganska olika som individer, med olika styrkor och med olika musiksmak. The Real Group består av flera olika element, helt enkelt. Några av låtarna har vi skrivit tillsammans, andra står en enskild medlem för och ytterligare andra har några av oss gjort tillsammans.

Vad handlar "Catch up, Ketchup" om?

‒Haha, det är en helt galen låt som faktiskt blir till en minimusikal under konserten. Grunden är den där gamla historien om två tomater som är ute och går. Det är Anders Edenroth som skrivit om ketchupen och tanken från början var att förklara för publiken hur en loop-maskin fungerar.

Loopen är en apparat som spelar in live och därefter upprepar ljudet i en slinga - så att de fem sångarna på scenen låter som betydligt fler.

Efter Sverige och USA är resten av år 2018 inbokat och klart. I sommar väntar Kina och till hösten reser gruppen till Japan. I den mån de håller sig hemma repeterar de tre dagar i veckan i en källarlokal på Söder i Stockholm.

The Real Group bildades 1984 då fem före detta elever i Adolf Fredriks musikklasser slog sina påsar ihop. Numera är tenoren Anders Edenroth den enda medlemmen som varit med sedan starten och både en dansk, Morten Vinther, och en lettisk, Janis Strazdins, sångare ingår i gruppen som firade sin 30:e födelsedag 2014 med sin senaste Sverigeturné. Men nu är det alltså dags igen!

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZW1iZWQuc3BvdGlmeS5jb20vP3VyaT1zcG90aWZ5JTNBYWxidW0lM0E1ZFgzWXJBSVlzVmhNR1VSeDU2cm5jIiB3aWR0aD0iMzAwIiBoZWlnaHQ9IjM4MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93dHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4="]