Det är novemberförmiddag. Korridorerna på tingsrätten i Eskilstuna ekar tomma, bortsett från en ensam man i en soffa utanför tingssal tre. Han är 65 år gammal och står åtalad för två fall av hets mot folkgrupp efter att ha gjort utfall mot bland annat afrikaner på en öppen Facebooksida.

Strax innan huvudförhandlingen ska börja kommer hans försvarare. De hälsar på varandra. Växlar några ord. Gör upp taktiken. Sedan ropas målet ut. De reser sig och går in. Den enda personen på åhörarplats är tidningens reporter.

Att 65-åringen sitter där han sitter beror på att hans Facebookinlägg polisanmäldes. Den tidigare polisen Johan anmälde dem under våren, och bifogade skärmdumpar på det 65-åringen skrivit och information om vem mannen är. Polisen i Eskilstuna slutförde utredningen och lämnade över ärendet till kammaråklagare Maria Estberg, som väckte åtal.

Artikelbild

| Det här inlägget på Facebook är brottsligt, anser Näthatsgranskaren. Inlägget är polisanmält. Svep för fler exempel.

‒Jag bedömer att inläggen utgör en missaktning mot de här grupperna av personer, meddelade tingsrätten sin dom. Mannen fälldes för ett av de två inlägg han skrivit. Påföljden blev villkorlig dom och 60 dagsböter.

Mannen var tidigare ostraffad.