En Sundbyholmsvän är borta

Bertil Wiman var under en stor del av sitt liv djupt engagerad i Sundbyholms slott med omgivningar. Sundbyholm var viktigt redan under uppväxten då han som barn fick möjlighet att tillbringa många dagar i den vackra kulturhistoriskt laddade mälarnaturen.

Till minne2010-10-07 06:30

En dag i slutet av 1990-talet tog Bertil kontakt med sin gamle affärsbekant Tore Johansson på Sundbyholm och berättade att han gärna ville göra en insats för Sundbyholm. Initiativet från Bertil ledde fram till bildandet av Insamlingsstiftelsen för Sundbyholm i november månad år 2000. Stiftare var förutom Bertil, Tore Johansson och Hans Ekström.

En stiftelse arbetar med ett syfte som för Insamlingsstiftelsen formulerades ”... att för all framtid bevara denna miljö utan att bevarandeintresset får hindra sådan utveckling som är angelägen och som inte skadar den kulturhistoriska miljön...”

Stiftelsen började arbeta aktivt år 2001 med ett stiftelsekapital som i sin helhet var Bertil Wimans ”grundplåt” till en verksamhet med stor ambition.

Kapell inrättades

Den första insatsen blev inrättandet av ett kapell i Slottets källarvåning. Till kapellet överlämnade Bertil ett antal fasta och lösa inventarier medan slottet såg till att hålla med lokal och få fram kyrkbänkar. Kapellet är inrett som ett kyrkorum i svenska kyrkans tradition men har en tydlig ekumenisk hållning.

I styrelsen väcktes tidigt tanken om att bilda en vänförening som skulle ha i uppdrag att samla in medel som stiftelsen sedan kunde använda för olika typer av angelägna insatser. Det mest bestående resultatet av det arbetet är statyn över målarprinsen Eugen som är placerad på gräsytan framför slottets huvudportal.

Bertil såg också till att stiftelsen engagerade sig i att förbättra tillgängligheten vid Sundbyholm.

Genom en insamlingsinsats, med bidrag från stiftelsen och med en stor insats från Eskilstuna kommun, kunde badbryggan handikappanpassas och en handikapplift installeras vid båthamnen.

Ett starkt intresse var också att se till att kapellet verkligen användes och då gärna i samarbete med Kafjärdens församling. Ett resultat av engagemanget är att församlingen arrangerar en sång- och musikgudstjänst i slottsparken varje sommar.

Arbetat med slottsparken

Under senare år har stiftelsen arbetat med slottsparken. Parken som restaurerades 1954, under ledning av en av landets mest betydelsefulla landskapsarkitekter, har ett stort kulturhistorisk och arkitektoniskt värde som kräver insatser för att vidmakthållas och utvecklas.

Den senaste insatsen som stiftelsen initierat och stöttat var utställningen om Sundbyholm från Eskilstuna stads köp av egendomen 1939 fram till i dag som invigdes på Sundbyholmsdagen den 23 maj i år. Bertil var med på invigningen och var nöjd med resultatet.

En tids sjukdom

Bertil var aktiv styrelsemedlem fram till 2008 men som hedersmedlem deltog han aktivt och engagerat i styrelsearbetet som adjungerad fram till i somras.

Efter en tids sjukdom avled Bertil Wiman måndagen den 6 september, nyss fyllda 77 år, och vi som arbetar med stiftelsen förlorade vår stiftare, hedersledamot och vän.

Insamlingsstiftelsen för Sundbyholm lever vidare i Bertils anda.

Styrelsen för Insamlingsstiftelsen

Björn Norman, ordförande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om