Tillsammans med vännen Patrik Kolar driver Carl Tillenius Svenska humorklubben, som med jämna mellanrum anordnar stand up-kvällar i Eskilstuna i Biografbarens nedervåning.

Då fungerar Carl Tillenius ofta som konferencier. Det innebär korta möten med hemmapubliken och en möjlighet att testa sitt material.

Vi träffar honom en januaridag i Eskilstuna. Då har han just fyllt 40 år och är ännu inte säker på vad det innebär. Är han ung eller gammal? Hur som helst är det dags för någon sorts summering. Den kommer i form av en egen soloshow.

Artikelbild

Carl Tillenius varvar stand up med trolleri och är något av en specialiast på att trolla med kort.

Carl Tillenius har laddat upp med beprövad och finslipad humor som han kombinerar med sina färdigheter som trollkarl i humorföreställningen "Lurad".

Den självklara scenen är Biografbarens nedervåning.

– Det är mysigt där, och alla komiker som gästar oss brukar gilla stället, så där ska vi vara, säger Carl Tillenius.

Som trollkal ägnar han sig åt det som kallas salongsmagi, där det är fingerfärdighet och inte maskiner och itusågade damer som gäller.

Han är gammal svensk mästare i korttrolleri, och gör gärna så kallade close up-trick där man kommer nära publiken och kanske plockar ett mynt ur någons öra.

Då passar en liten intim lokal som Biografbarens nedervåning perfekt, säger han.

Showen har fått titeln "Lurad - stand up, magi och skadeglädje".

– Den är tvetydig, den kommer att handla mycket om att jag själv har blivit lurad. Skadeglädjen - den enda sanna glädjen - är också helt på min bekostnad.

Som trollkarl lurar Carl Tillenius också publiken.

– Jag luras på ett ärligt sätt, säger han.

Carl Tillenius är ingen hård komiker som säger saker som i andra sammanhang än på humorscenen skulle betraktas som rent olagliga.

– Jag är noga med att publiken ska känna sig trygg, ingen blir häcklad eller tvingas medverka. Jag är väldigt snäll på scenen, det som då blir roligt är kontrasten som uppstår om och när jag går över den så kallade gränsen, som man aldrig vet var den går.

– Min taktik är att jag flyttar gränsen successivt, improviserar mycket och känner mig för.

Rent privat är Carl Tillenius inte en person som tar över ett rum och skämtar. Men komiker- och trollkarlspersonan består ungefär till hälften av Carl Tillenius själv - i den vågar han gå ur sin komfortzon.

– Och den cirkeln vidgas hela tiden, säger han.

Trolleriet kom först, sedan föddes humorn ur mellansnacken. På dagens svenska stand up-scen är han ganska ensam om att blanda humor och trolleri.

– Det är min grej, jag har alltid haft trolleriet med i mina föreställningar.