En litterär samlingspunkt har öppnat i Torshällas kulturkvarter

Målet är att skapa en kulturpunkt i Torshälla för alla som är intresserade av litteratur.

WEBB-Antikvariat-160226-VK.jpg

WEBB-Antikvariat-160226-VK.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Torshälla2016-02-27 14:42

Tryggve Lundh har burit på idén en längre tid att helt enkelt starta ett antikvariat och som bas finns en del av allt han haft i bokhyllorna därhemma.

Allt kan han förstås inte skiljas från, men ett par tusen böcker återfinns nu på det nyöppnade Torshälla Antikvariat.

Det är en hel del svensk litteratur med favoriten August Strindberg i spetsen, men även en del Carl Jonas Love Almqvist, och en hel liten sektion med Nobels litteraturpristagare.

– Här är målet att det hela tiden ska finnas åtminstone något av alla pristagare, säger Tryggve Lundh. Med allt från Tranströmer till Pamuk, men även en del av Sartre som vägrade, och de som helt enkelt inte fick tillstånd att ta emot priset också...

En avdelning som är under uppbyggnad är den som handlar om topografi och i första hand då om Torshälla och Eskilstuna.

Lokalen på Storgatan 23 hittade han en rent av en tid innan han gick i pension i december i fjol. Här återfinns antikvariatet mellan Tittis delikatessbutik och Lotta Maries keramiska verkstad, och ganska exakt mitt emot Kvarnen.

Inget att klaga på när det gäller läget.

Öppettiderna är torsdag till lördag, och har man inte möjligheten att besöka butiken rent fysiskt så kan man ta kontakt via internet på www.tryggve.net.

Vilka är då målen?

Självklart handlar det om att försöka få ihop såpass mycket vinst att han kan täcka hyran av lokalen, men även att få chansen att prata litteratur med besökare och få tipsa om viktiga verk.

Men kanske även att få lite tid över att skriva de där egna böckerna som bestämde sig för att slå följe med Tryggve Lundh...

– Det är en bok om Strindberg och så är det en bok som jag inte så gärna vill tala om i nuläget.

Tryggve Lundh har flera föredrag om Strindberg på sin meritlista, och en ny är planerad i april som har rubriken "Forskaren, författaren, fantasten" och tar upp den användning Strindberg hade av bibliotek och arkiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om