Nedläggningshotet låg länge som en blöt filt över verksamheten, men tre månader efter beskedet att kallvalsverket får vara kvar kan personalen på en av Torshällas största arbetsplatser känna en större arbetsro. Eskilstuna-Kuriren fick ett unikt tillfälle att besöka verksamheten där jobbet numera handlar mer om att övervaka produktionen via datorer än om tunga lyft.
Magnus Ahlbin är en av de cirka 230 anställda på Outokumpu Special Coil Nyby i Torshälla.
Företaget, som i folkmun kallas för "Kallvalsen" eller "Nyby", tillverkar och säljer rostfritt specialstål och specialprodukter.
Kunderna som köper stålet använder det sedan vid tillverkning av bland annat varmvattenberedare, bränsletankar och rör.
När Eskilstuna-Kuriren besöker arbetsplatsen håller Magnus Ahlbin och arbetskamraten Bobo Karlsson koll på bandslipen som slipar bort defekter på stål- bandet.
Magnus Ahlbin berättar att jobbet var mer fysiskt förr.
– Det var mera lyft. Det var mer folk på den tiden så det var ju roligare på det viset. I dag är det lindrigare för människan.
Bandslipen, som är den modernaste i sitt slag i världen, togs i bruk 2009. Förmågan att snabbt utnyttja ny produktionsteknik går som en röd tråd genom företagets historia.
Nyby bruk grundades 1829, men ända sedan 1400-talet har järn bearbetats på den här platsen. Den nya bandslipen ingår i den hittills största och mest omfattande investeringen. Outokumpu beslutade 2007 att investera nästan en halv miljard kronor i anläggningen.
Strax därefter drabbades världen av finanskrisen som bland annat fick priset på rostfritt stål att sjunka kraftigt. Det slog hårt mot Outokumpu som är en av världens största rostfria stålkoncerner. Outokumpu har i dag totalt cirka 16 000 anställda och säljbolag i 34 länder.
Investeringen, som bland annat omfattade den nya bandslipen och ett nytt bandmagasin, innebar att tillverkningskapaciteten för specialstål fördubblades i Nyby.
I finanskrisens spår har utvecklingen dock handlat mer om nedskärningar och nedläggningshot. Oron ökade när Outokumpukoncernen meddelande att den skulle göra en strategisk översyn av verksamheterna i Nyby och Långshyttan i Dalarna.
– De senaste drygt två åren man väntat på hur det ska bli. Har man jobb, har man inte jobb? Det har påverkat alla. Alla har fått lägga sitt till, alla har kämpat på, säger Eine Ikonen, klubbordförande för IF Metall.
– Vi ger inte upp. Det är det jag kallar vår Nyby-anda. Man har den här bruksandan i sig. Vi ska finnas kvar. Vi ska överleva det.
Nyby har ändrat inriktning från att producera standarstål till specialstål som är svårare att producera och som man får bättre betalt för. 2005 utgjordes cirka 15 procent av produktionen av specialstål.
I dag är 95 procent av produktionen specialstål och specialprodukter. Verksamheten har även lyckats vända från förlust till vinst och är numera en ljuspunkt i den annars förlusttyngda Outokumpukoncernen.
Den 13 februari i år kom beskedet att den strategiska översynen utmynnat i ett beslut om att Nyby får vara kvar samtidigt som verksamheten i Långshyttan avvecklas.
– Det är ju på gott och ont. Nu fick ju Långshyttan lägga ner. Jag är glad att jag fick behålla jobbet. Det är mer arbetsfrid nu, säger Bobo Karlsson vid bandslipen.
Stålet kommer till Nyby i form av varmvalsade band från Outokumpus stålverk i Avesta och finska Tornio.
I Nyby skickas stålet först till den så kallade Linje 60 där det värms upp, glödgas, för att bli tillräckligt formbart när det i ett senare skede ska kallvalsas. I Linje 60 tvättas även den svarta oxiden bort som uppstått vid varmvalsningen i Avesta och Tornio.
Vid tillverkning av specialstålsprodukter krävs ofta slipning av de inglödgade banden från Linje 60. Detta sker i den nya Bandslip 2.
Eskilstuna-Kuriren får göra en rundvandring i fabriken tillsammans med platschefen Pål Åström, produktionschefen Leo Bauman, Metallordföranden Eine Ikonen och Unionens representant Emil Zhekov. Av de drygt 230 anställda på Nyby är ett femtiotal tjänstemän.
– Det har varit kämpigt, men ändå roligt att se att vi är kvar, säger Emil Zhekov.
– Det är inte så att man lägger sig på rygg. Läget i världen är sånt att man måste vara konkurrenskraftig och anpassningsbar. Inom Nyby har samarbetet blivit mycket bättre och starkare på alla nivåer.
Från bandslipen skickas stålet vidare till kallvalsverket. Stålet plattas till genom att det rullas fram och tillbaka mellan valsar som trycker ihop det till önskad tjocklek. Kallvalsning sker vid "rumstemperatur" till skillnad från varmvalsning där stålet hettas upp till cirka 1 000 graders värme.
– Det är klart att man mår sämre psykiskt när det har varit som det har varit så länge plus att det är slimmat och tajt. Mindre folk, mer att göra. Samtidigt så vet man ju nu att man har ett jobb. Då har det ju blivit bättre igen, säger Eine Ikonen.
Från kallvalsverket skickas stålet vidare till Linje 55 för färdigglödgning. Stålbandet värms upp för att få rätt egenskaper och rengörs från oxider.
Vid linjens början finns ett bandmagasin, det stora tornet på fabriken, som fungerar som en buffert och gör att nya band kan svetsas på det som redan befinner sig i färdigglödgningen utan att linjen behöver stanna.
I slutet av Linje 55 sitter synaren Sandra Karlsson och tittar på stålbandet som sakta rullar förbi. Hennes uppgift är att kontrollera banden så att stål som har defekter på ytan inte levereras till kund.
– Jag älskar mitt arbete, mina arbetskamrater och att jobba skift. Det kan vara lite komplicerat när man har småbarn hemma, men annars stormtrivs jag.
Cirka 15 procent av de anställda på Nyby är kvinnor.
– Det är inte många tjejer, men det funkar jättebra. Det spelar ingen roll om du är kille eller tjej. Alla hjälps åt, berättar Sandra Karlsson.
Platschefen Pål Åström säger att man försöker jobba för en jämnare könsfördelning.
– Det här är historiskt en väldigt mansdominerad arbetsplats. Enligt mitt sätt att se på saken så finns det på dagens Nyby inga arbetsuppgifter som kvinnor inte klarar av. Eftersom vi har så moderna maskiner blir jobbet inte så tungt.
Från Linje 55 går stålet till färdigställningen där banden klipps till plåt eller skärs till lämplig bredd och längd. Franco Bortollini arbetar som samordnare i Skärverk 3 där stålbanden kan skäras med bara några tiondels millimeters marginal.
– Det ska bli rör av det här. Det är väldigt noga att vi skär bra så att kunden blir nöjd, berättar Franco.
Samtidigt som Eskilstuna-Kuriren kommer på besök finns en av företagets kunder från den brittiska oljeindustrin på plats i skärverket för att kontrollera kvaliteten.
– Vi har ju ökat lite här och det är jättebra. Det är det vi vill ha. Att det blir full produktion. Det är ju absolut det bästa, säger Franco.
De senaste årens omställning från standardstål till specialstål är det senaste exemplet på företagets förmåga att anpassa sig till en föränderlig omvärld. En förmåga som hittills har hjälpt verksamheten vid vattenfallet vid Nyby att överleva i cirka 600 år.
Enligt platschefen Pål Åström gäller det nu att hålla i den goda utvecklingen.
– Det gäller att fortsätta nischa och fortsätta med specialiseringen för att finnas kvar i framtiden. Verksamheten utvärderas ständigt.