Enhetschefen anställde sitt eget barn som vikarie i verksamheten i slutet av 2007. Därefter följde ytterligare ett antal vikariat, under olika chefer, tills anställningen på grund av reglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS) automatiskt övergick till en tillsvidaretjänst på deltid. Det framgår av anställningsbevis som Eskilstuna- Kuriren tagit del av.
År 2009 placerades den anställde med sin förälder som arbetsledare, och platsansvarig chef. Sedan dess är det också uteslutande föräldern som har skrivit under samtliga avtal gällande arbetstidsförändringar och löneökningar.
Christina Klang har vetat om situationen i ungefär en månad, och enligt henne har ett förändringsarbete redan påbörjats.
– Det är inte lämpligt och jag stödjer det inte, men det går tillbaka till innan jag började här. Så fort det blev känt för mig har jag jobbat för att förändra situationen. Vi har strukturerat om arbetsområdena för cheferna.
Enligt henne finns i dag ingen chef inom Torshällas kommunala verksamhet i arbetsledande roll över sitt eget barn. Den aktuella enhetschefen har sagt upp sig och fått ett nytt jobb inom kommunen.
I Kommunallagen finns regler om jäv i offentlig verksamhet. Om en kommunanställd handlägger ett ärende som gäller en närstående finns det situationer då ens opartiskhet kan ifrågasättas.
I det här fallet hänvisar Christina Klang till den paragraf i lagen som anger att man kan bortse från jäv om frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse.
– Det är klart att det inte är bra att vara i beroendeställning. Men vart drar man släktgränserna till slut?
Enligt henne ska utvecklingssamtal och lönesamtal inte ha skett mellan förälder och barn under de senaste två åren. Det trots att det senaste anställningsavtalet skrevs under av föräldern i augusti 2013.
– Det är en sak vem som skriver på anställningsbevisen och en annan vem som jobbar med lönesättningen.
Dokumentation för hur lönesamtalen har gått till dessförinnan saknas.
Har ni försäkrat er om att personen inte har fått särskilda förmåner i sin anställning?
– Medarbetaröverenskommelserna som är till grund för det lönesättande samtalet är underskrivna av en annan chef. Där har vi säkrat att det inte ska kunna ske. Jag har inte den bilden att personen skulle ha blivit otillbörligt gynnad.
Facket är inte så imponerat av hur anställningsavtalen har hanterats.
– Det hade varit skillnad om någon annan än föräldern skrivit på avtalet. Det här ser inte bra ut och gör situationen otydlig, säger Magnus Eriksson, ordförande i Kommunal Öst.
Helena Wande
helena.wande@ekuriren.se
016-15 62 13