Eskilstunas politiska majoritet fick det hett om öronen under söndagens debatt kring Torshällas framtida självbestämmande. På torsdag ska frågan avgöras i kommunfullmäktige och Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M) och Arne Jonsson (C) gjorde vad de kunde för att försäkra åhörarna i den fullsatta salen i rådhuset om att förändringen i praktiken ska gynna Torshälla, och stadens cirka 10 000 invånare.
Kritiken kretsade främst kring beslutsprocessen, varför man behåller den politiska nämnden men tar bort förvaltningen och tajmingen.
– Torshälla är verkligen fantastiskt och skulle kunna vara ännu mer fantastiskt om staden inte blivit så styvmoderligt behandlad av nuvarande och tidigare majoriteter i Eskilstuna. Men det handlar inte om nämnd eller förvaltning utom om hur man prioriterar i Eskilstuna. Frågan borde ha varit avgjord för länge sen. Att göra det 2017 tyder på väldigt dålig takt av den sittande majoriteten, sa Niklas Frykman (L).
– Varför går en centerpartist med på att upplösa en förvaltning i Torshälla? För inte länge sedan gick vi på Centerpartiets initiativ till folkomröstning om att Torshälla skulle bli en egen kommun. Där fick vi svaret. 18,7 procent ville göra Torshälla till en egen kommun, och efter det har det känts naturligt att jobba vidare på den banan, sa Centerns gruppledare Arne Jonsson.
Miljöpartisten Magnus Arreflod som stridit hårt mot förslaget var tydlig.
– Jag är kritisk till hur frågan har hanterats. Den genomdrivs mitt i mandatperioden, i högt tempo och själva utredningen har varit snäv. Medborgarinsynen har varit nästan obefintlig och det har inte gjorts någon barnkonsekvensanalys. Dessutom är tajmingen urusel. Om några veckor firar vi 700 år som stad och kort därefter avvecklas förvaltningen. Det tar udden av glädjen och stoltheten kring firandet.
Jari Puustinen (M):
– Vårt förslag är väldigt bra för Torshälla och har fokus på utveckling. Vi behåller politiken i en nämnd medan förvaltningen skjuts in i den övriga förvaltningen i Eskilstuna. Jag ser allt som en helhet.
Lotta Jonsson (KD) vill gå ett steg längre och även lägga ner nämnden.
– Vi har redan ett gemensamt ansvar för Torshälla och för hela kommunen. Det känns jättekonstigt att åka ut till en förort eller bostadsområde som Lista, Hällberga, Ärla eller Torshälla och säga att här ska vi ha en nämnd och några lokala politiker. Det kan låta som att man skjuter bort Torshälla ännu mer men tittar man på likställigheten så ser vi ingen anledning till att ha en nämnd.
– Torshälla är ingen förort, det är en stad med en unik särprägel och historia. Därför går det att motivera en egen nämnd som tillvaratar stadens intressen. Torshälla har hållits tillbaka och inte utvecklats på det sätt som det borde ha fått göra. Jag är inte nöjd. Det finns en otrolig potential i den här staden, som inte fått blomma ut, sa Jimmy Jansson.
Debattledaren PeO Wärring skickade in en fråga. "I förslaget presenteras förändringen som en förbättring. Ändå står det i stor kontrast till vad många andra människor tycker. Jimmy, kan man verkligen säga att förslaget medför så mycket positivt?
– Potentialen har inte tagits till vara och Torshälla har blivit överkört, trots nämnden och förvaltningen. Vi måste hitta en situation där vi respekterar Torshälla för vad det är och lägga kraft, resurser och energi på att utveckla, inte på att förvalta Torshälla vilket vi gjort sedan 1971.
Åhöraren Iha Frykman, före detta mångårig moderatpolitiker, sade sig stå bakom beslutet.
– Men att göra det 2017 tycker jag är uselt. Det kommer att ta 50 år innan Torshälla får fira nästa gång.
Sedan släppte hon bomben som kan få förslaget att återremitteras vid fullmäktige på torsdag.
– I förslaget står det att det tagits initiativ för att skapa dialog med lokala föreningar och invånare i Torshälla. Jag är ordförande för en av Torshällas största föreningar, S:t Olofs gille, och vi har inte hört någonting. Jag har frågat andra föreningar men ingen har fått vare sig frågor eller information kopplat till den här utredningen.
– Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt. Vi har byggt vårt beslut på utredningen, och nu visar det sig man inte varit i kontakt med de ideella krafter som man säger sig ha varit. Vi i partiet har byggt vår åsikt på vad den stora massan, vad de som verkar i Torshälla vill. Det finns en möjlighet att yrka på återremiss på torsdag, sa Lotta Jonsson och fick kvällen största applåd.
– När det gäller det som står i rapporten om dialog med föreningar så ska jag vara ärlig och säga att jag har förlitat mig helt och hållet på tjänstemannaskrivningen, svarade Jari Puustinen.
Jimmy Jansson:
– Vad gäller dialogen med föreningslivet så blir jag väldigt bekymrad. Det här kommer vi att ställa skarpa frågor kring på måndag från majoritetens sida. Vi har fått informationen om dialog har skett, och om inte så är det underkänt.