– Storgatan är en jätteviktig entré till staden, särskilt för de som kommer sjövägen, säger Rina Oord Lundh, stadsutvecklare i Torshälla.
– Gatan ska förskönas, göras tryggare och trafiksäkrare. Samtidigt vill vi förstärka Torshällas identitet som utmärks av vatten, historia och kultur samt utveckla turismen.
Satsningen är en del av förberedelserna inför stadens 700-årsjubileum 2017, men också en del av det ortsutvecklingsprojekt – "Framtidens Torshälla" – som inleddes hösten 2011 och som också tar sikte bortom jubileumsåret.
Projektet att bygga om och försköna Storgatan har precis inletts. Men redan nu finns ett stort antal idéer.
Ett konsultföretag har gjort en förstudie där ett flertal förbättringsåtgärder pekats ut. Bland annat föreslås bredare trottoar på en del platser utefter gatan, trädplanteringar och bitvis avsmalnad vägbana för att få ner bilarnas hastighet.
– Det är en utmaning att få ihop helheten, säger Jim Eriksson, park- och gatuansvarig på Torshälla stads förvaltning.
– Storgatan trafikeras av bussar som både vi och de boende vill ha kvar. Bilar måste kunna ta sig fram på gatan, både för boende, turism och handeln. Dessutom måste vi skapa tryggare miljö för de oskyddade trafikanterna och samtidigt väga in det estetiska.
Precis som när det gäller projektet "Framtidens Torshälla" i övrigt tar tjänstemännen och politikerna hjälp av invånarna när det gäller Storgatan, eller om man vänder på det – låter invånarna vara med och påverka.
Under augusti bjöds invånare, företagare och andra intresserade in till ett möte där de fick möjlighet att tycka till vad som bör göras med Storgatan och strandpromenaden. Resultatet blev över 50 synpunkter och idéer.
De 60 deltagarna tog en promenad i området. Rina Oord Lundh och Jim Eriksson tog med oss på samma runda från biblioteket längs Storgatan och tillbaka på strandpromenaden.
Under promenaden visar de oss olika tänkbara åtgärder. Ett tråkigt järnrörsräcke som kan bytas ut mot smide, höga, ovårdade buskar som kan bytas ut mot lägre växter så att vattnet syns, en trist parkering som visserligen behövs men som kan snyggas upp, en trottoar som slutar i tomma intet, belysning, ogräs- och slybekämpning, ny bro mellan hamnen och Krusgårdsparken, ta tillvara tvättrapporna...
Listan är lång, en del kan åstadkommas med begränsade resurser medan annat är kostsammare.
Totalt finns i nuläget 5 miljoner kronor avsatta för att rusta Storgatan och strandpromenaden. Exakt vad som kommer att göras är ännu inte beslutat.
– Vi har ett tufft arbete framför oss med att prioritera mellan alla idéer, säger Rina Oord Lundh.
Förhoppningen är att arbetet kan komma i gång i höst för att vara klart under 2016, i god tid före 700-årsjubileet 2017.