Carpenter PowderProducts smälter järn, mineraler och andra grundämnen och förvandlar mixen till slitstarkt metallpulver med speciella egenskaper. Pulvret används sedan för tillverkning inom flera områden som ställer höga krav på materialet.
– Våra kunder bygger till exempel ett komplicerat ventilhus med komponenter som i slutändan ska tåla både högt tryck och extrema temperaturer, säger vd:n Per Ingo när tidningen får en rundtur i fabriken i Nyby.
Företaget firar 40-årsjubileum sedan den första smältan gick ut som pulver i Torshälla. På den tiden ägdes företaget av Gränges/Uddeholm och innan Carpenter kom in som spekulant i slutet av 1990-talet hade bolaget haft en rad olika ägare. Sedan 2000 ägs Carpenter Powder Products av sitt amerikanska moderbolag Carpenter Technology.
– Vi påminner en hel del om en amerikansk motsvarighet till svenska Sandvik. Vi gör mycket specialstål, speciellt till flygindustrin och vi märker definitivt av konjunkturen i våra kunders branscher.
Tillverkning av verktygsstål, som främst används inom fordonsindustrin, är ett annat ben som företaget står på.
– 3D-printing, med vårt metallpulver, för produktion av komponenter som är för avancerade att tillverka med konventionella metoder är ett annat område som vi ser en enorm tillväxt i.
Den senaste årsredovisningen visade på en omsättning på närmare en kvarts miljard kronor och betydligt bättre vinstmarginal än året innan.
– Vi har en bra produktmix, god lönsamhet, välskötta finanser. Vi får också behålla de vinstmedel vi genererar och det är avgörande för att vi ska kunna genomföra framtida investeringar.
Till sommaren görs en betydande satsning i ny utrustning för bolagets ståltillverkning.
Anläggningen i Torshälla drabbades hårt av finanskrisen 2008-2009. Fram till dess hade antalet medarbetare stadigt ökat och fabriken rullade dygnet runt.
– Vi hade precis gått upp till femskift och var som mest 75 anställda. Krisen blev ett blodbad, men nödvändigt. Nära hälften fick gå.
I dagsläget har Carpenter PowderProduct 45 anställda och förutom behovet av några fler operatörer i ståltillverkningen ser rekryteringsbehovet stabilt ut.
– Efterfrågan ser god ut och även om makrosignalerna talar för att det ska gå ner framöver känns det inte som att det ska bli så allvarligt som för tio år sedan. Vi står väl rustade och har flera ben att stå på.
Bolaget har ett antal stora kunder i Sverige även om merparten av produktionen går på export. Trots tider av handelskonflikter är exporten av det avancerade metallpulvret som bolaget tillverkar fredat från amerikanska ståltullar.
Arbetsmiljön i fabriken är bitvis utmanande. Ugnarna som används för smältning håller temperaturer på över 1 600 grader och säkerhet är något som företaget jobbar hårt med.
– Som ett amerikansk bolag gör vi allt för att minimera riskerna i arbetet. Vi har varit olycksfria i sju år och ser det som en intäkt på att vi gör saker rätt. Hos oss ska säkerheten alltid vara nummer ett, säger Per Ingo.