Övrigt För drygt fem år sedan blåstes nytt liv i den gamla biografen på Storgatan i Torshälla. I helgen firar Saga sitt jubileum med rock, röj och stand up.

– Artisterna gillar att komma hit och vi har blivit ett begrepp, säger Tomas Sifarow, kock, musiker, festfixare och artistbokare, som driver kulturhuset i Torshälla.

Vi träffar honom i etablissemangets hjärta en sen eftermiddag. Hjärta för att det är i backfickan tvärs över gatan köket finns. Sen eftermiddag för att han också arbetar som lärare på Hällbyskolan. Saga är fortfarande ett sidoprojekt även om han tillbringar allt mer av sin fritid i bakfickan. Här lagar han maten till mingelbufférna som bjuds under Sagakvällarna och här laddar artisterna upp inför sina framträdanden.

Artikelbild

Nostalgiväggen vittnar om svunna tider på Saga som öppnade 1943,

Tomas Sifarows Saga vilar på flera ben: catering, konserter och olika företagsevent.

– Och en hel del privata fester som bröllop och födelsedagar. Vi har till och med haft ett par som gift sig på biografscenen.

Scenen och mingelplatån byggdes när kulturhuset drog igång för fem år sedan, men de gamla biograffåtöljerna är intakta sedan den tid då Saga var en av Eskilstunatraktens största biografer med 302 platser. På nostalgiväggen i entrén har Tomas Sifarow satt upp fynd, affischer och tidningsklipp, som han hittat bland annat i bions maskinrum. Andra väggar vittnar om artisterna som besökt Saga under de senaste fem åren: Thorsten Flinck, Louise Hoffsten, Thomas di Leva, Staffan Hellstrand, Dregen, M A Numminen och Pernilla Andersson för att nämna några.

Tomas visar på den rejäla betongklump som upptar en stor del av bions bakre vägg. Innanför klumpen finns maskinrummet som nås via en särskild dörr på byggnadens tak. För att ta sig dit måste man först ut över taket och därefter ta sig nedför en smal spiraltrappa där den gamla projektorn fortfarande står kvar tillsammans med några stora rullar.

Artikelbild

Under sin glans dagar var Saga största biografen på trakten med sina 302 platser.

–Maskinrummen byggdes alltid in på det här sättet eftersom filmerna var väldigt eldfängda. Sedan flera biografer eldhärjats blev det obligatoriskt.

På Sagas tak finns också en terrass som ibland används som uppsamlingsplats inför bröllopsmiddagar och företagsevent. Tomas Sifarow har på sikt en dröm om musikkvällar på taket.

Artikelbild

Några av artisterna som uppträtt på Saga sedan biografen blev Torshällas kulturhus.

–Miljön precis intill Torshällaån är som gjord för sommarkonserter.

Men först ska de fem första åren firas.