Det är snart trettio år sedan Nahid Hassan flydde från Bangladesh och hamnade i Sverige. Han hade läst om den svenska yttrandefriheten och ville bort från förtryck och katastrofer. Men föga anade han hur mycket han skulle komma att sakna maten – så pass mycket att han började jobba extra på restaurang, och tio år efter att han kom hit öppnade han sin första egna restaurang, Shanti Classic i Stockholm.

– Jag minns att jag och min fru satt utanför och undrade vad vi hade gett oss in på. Vi hade knappt några gäster och kunde inte ens betala räkningarna.

Men rätt som det var dök det upp en enormt positiv tidningsrecension, och efter det var det inte en lugn stund. I dag äger Nahid Hassan sex restauranger och har 100 anställda. Den senaste, Shanti Culture Club, serverar endast vegetariskt och fisk. Ett väldigt medvetet val.

Artikelbild

| Nahid Hassan flydde från Bangladesh som ung, i dag är hans mål att sprida kunskapen om sitt hemlands mat till svenska folket.

– Sedan några år tillbaka har jag upptäckt att jag själv mår mycket bättre av att äta mindre kött. Jag känner mig inte så tung och orkar röra på mig mer. Och numera verkar hela samhället acceptera vegetarisk mat på ett annat vis än förr.

Nahid satsar på lager på lager av intensiva smaker och fegar inte för lite ingefärs- och chilihetta.

– Vi rostar alla kryddor själva och lagar traditionell hälsosam bengalisk mat. Faktum är att de flesta indiska restauranger i Europa i själva verket serverar mat från Bangladesh, det är bara det att folk i gemen inte vet om det.

Nahid Hassan har nått ett steg på vägen mot målet att öka kunskapen om sitt hemlands mat. Nyligen släppte han nämligen sin första egna kokbok: ”Vegocurry: indiska och bengaliska rätter från grunden” (Natur & Kultur). Recepten här intill är hämtade ur boken, men de är något förenklade.

– Jag älskar Sverige, även om det är lite väl kallt, och är så tacksam över att ha fått chansen att kunna få utlopp för min kreativitet. Jag vill betala tillbaka genom att ge svenskar chansen att få uppleva genuin mat från mitt hemland och ge dem verktygen att laga bengalisk mat själva.