En anställd som har arbetat på den avdelning på Lövsta där upploppet inträffade pekar ut en person som drivande bakom förloppet.

– Han misshandlade en i personalen för en tid sedan. Sedan har han sagt att han tänkte starta ett upplopp och skada personalen om han skulle bli förflyttad. Något han fick reda på att han skulle bli nu, berättar den anställde som vill vara anonym och som dock inte arbetade på avdelningen just när upploppet skedde.

Mycket av informationen om vad som hände under upploppet har hen fått från sina kollegor.

– Ungdomarna hade bestämt sig för att göra upplopp. Planerat för det och skaffat tillhyggen, jag vet inte vad de hade meckat ihop. En av mina vänner som arbetade under tidpunkten för upploppet fick en bräda med spik i ansiktet och ligger på sjukhuset nu. Jag mår väldigt dåligt av det. Tänk dig en olycka som hade kunnat förhindras – och så hände den ändå. Jag vill inte komma hem sönderslagen från jobbet.

Nu riktar den anställde kritik mot cheferna som hen menar kunde ha agerat förebyggande.

– Personalen varnade för att det kunde bli upplopp och i min värld är det här en extrem chefsmiss. Det sätter personalen i fara. Man skulle bara ha flyttat den här killen direkt. Nu berättade man det för honom flera dagar innan och det skapar en separationsångest. När man hör att han planerar ett upplopp gör man ingenting utan verkar tänka att det inte är vårt problem längre. Att han ändå ska flytta.

Sedan har han sagt att han tänkte starta ett upplopp och skada personalen

En anställd på Lövsta

– Jag är inte ute efter att skada Lövsta eller någon chef. De gör säkert sitt bästa, men det här måste bli en väckarklocka. En människa hade kunnat mista livet på grund av en sådan här säkerhetsmiss. Jag trivs här och kommer att jobba kvar. Det är kul att jobba med ungdomar, men inte när de hotar en.

Den anställde berättar att flera av ungdomarna på avdelningen där upploppet skedde också råkat illa ut.

– Det kan vara grupptryck eller hot som gör att de deltar. När det sedan går ett sådant här larm går man in med mycket personal och försöker få dem att lägga sig ner. Några av ungdomarna har säkert blivit skadade, fått blåmärken och känner sig kränkta. Samtidigt hamnar det här i deras dokumentation. De kommer nog att ångra sig efteråt.

Ingen ur Lövstas huvudman SiS ledning har gått att nå. Men Stefan Hell Fröding är pressekreterare på SiS kontor i Stockholm.

– Jag kan inte säga mer än att medarbetaren är hemma nu igen och den aktuella ungdomen är tillbaka på Lövsta.

Hur agerar ni efter detta?

– Händelsen är polisanmäld och vi kommer även anmäla till Arbetsmiljöverket och själva utreda. Precis som vi gör med alla liknande händelser.

Det har varit en del sådana här incidenter på Lövsta?

– (Tystnad.) Det här är allt jag har att säga.