Hembygdsföreningarna i kommunen slår på stort och det finns chans att fira Nationaldagen hela dagen. Strax efter att tuppen gal, klockan 08.00 hissas flaggan och det serveras sillfrukost och underhållning på Föreningsgården Folkvik i Västerljung, där Västerljungs hembygdsförening står för arrangemanget.

Efter det fortsätter den hugade vidare till Trostorp, där fanborgen gör sitt intåg klockan 13.00. På Trostorp blir det utdelning av skolstipendier, tal av sommarteaterns leading lady Josefin Betschart och musikunderhållning av Darwins trio och kören Capella Vitalis. Serveringen öppnar redan klockan 12 och är öppen firandet igenom. Arrangör här är Vagnhärads hembygdsförening.

Som avslutning på nationaldagen blir det firande med Trosa hembygdsförening på Garvaregården. Det börjar med pompa och ståt på torget i Trosa. Klockan 17 är det avmarsch med fanborg och Trosa stadsmusikkår i spetsen mot Garvaregården. Där blir det högtidstal av Birgitta Hedenstedt, sång av Trosakören och stipendieutdelning. Serveringen är öppen och muséet visas under firandet.