Det var i maj 2018 som den dömde Trosabon, i 20-årsåldern, och två andra män befann sig i centrala Stockholm. Trosabon och de andra två männen, bekanta via föreningen Ensamkommandes Förbund, började tjafsa med varandra. Trosabon blev bland annat slagen i ansiktet. Sedan bestämde Trosabon och en av männen att de skulle träffas och göra upp man mot man i Kungsträdgården. Versionerna om vad som hände går isär. Men i Kungsträdgården hamnade samtliga tre män i slagmål och Trosabon drog fram en kniv. Han knivskar den ena mannen i buken samt på vänster sida bröst. Den andra mannen skars i armen i samband med att han skulle ingripa. Därefter flydde Trosabon från platsen med en 30 centimeter lång militärkniv i handen. Han greps senare av polis i en lägenhet i Stockholm.

Rättsmedicinska yttranden visar att den ena mannen kom in med livshotande skador och mycket väl hade kunna avlida. Han hade en 23 centimeter lång knivskada i buken, där delar av tarmarna var utanför kroppen. Vänstra lungan hade kollapsat av ett knivstick. Den andra mannen hade blivit stucken rakt igenom ena underarmen.

Stockholms tingsrätt dömde i juli 2018 Trosabon till fängelse två år för grov misshandel. Svea hovrätt skärper nu straffet till 4,6 års fängelse för inte bara grov misshandel utan även försök till mord.

"Hovrätten ansluter sig vidare till tingsrättens bedömning att X har befunnit sig i en nödvärassituation, men att det våld som han utövat mot målsägandena varit uppenbart oförsvarligt och att situationen inte varit sådan att han svårligen kunnat besinna sig", fastslår hovrätten.